Милиардерите се топят в световен мащаб

За годината състоянието на супербогатите е намаляло, но милиардерите като Джеф Безос от „Амазон” са били по-успешни в сравнение с други предприемачи, казва докладът.

Броят на милиардерите намалява в световен мащаб. Това сочи проучване на швейцарски финансисти от реномираната банка UBS и от консултантската фирма PwC, публикувано в петък от специализираното издание Billionaire Report. Така вече не важи правилото, че богатите стават все по-богати.

Според изследването в света има 2100 милиардера. Тяхното състояние през 2018 г. се е стопило с 388 милиарда долара или с 2,6 на сто в сравнение с предходната година. Това се случва за пръв път през последните 5 години. Сривът се обяснява с несигурността на пазарите на акции поради търговския конфликт между САЩ и Китай, също на и на Brexit.

През 2017 г. броят на милиардерите в Германия е бил 123, а миналата година 114, което е със 7% по-малко. В изследването се посочва също, че супербогаташите са предимно мъже. Жените милиардерки в световен мащаб са 223 или 11 на сто от общия брой на милиардерите. Повечето от милиардерките обаче не са наследили богатството, а са го натрупали сами.

Коментари

Задължително поле