Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Милиардер задвижи политици с оферта в туитър (инфографика)

В Онтарио, Калифорния, вече работи комплекс с батерии на „Тесла“, който може да захранва 15 000 къщи в продължение на 4 часа.

В Калифорния вече работи подобно съоръжение

Южна Австралия обяви конкурс за 100-мегаватов комплекс с батерии

Размяна на реплики в туитър между двама милиардери преди по-малко от 10 дни задвижи държавната машина в Австралия, която вече чака оферти за проявен интерес, за да насрочи търг за решаване на енергиен проблем. Австралийският софтуерен магнат Майк Канън Брукс изглежда не вярва на Линдън Райв, братовчед и бизнес партньор на Илън Мъск – основател на “Тесла” и “Соларсити”, и го пита дали не се изхвърлят със сроковете за 100-мегаватчасов комплекс с батерии. “Тесла” ще инсталира системата и тя ще заработи 100 дни след подписването на договора, ако ли не – ще е безплатна. Това достатъчно сериозно ли е за вас?”, гласи отговорът на Мъск в туитър.

Репликата предизвика едночасов разговор на австралийския премиер Малкълм Търнбул с милиардера, който благодари за “задълбочената дискусия” и обеща да я продължи.

Дни по-късно щатът Южна Австралия, където през февруари имаше спирания на тока заради недостиг на мощности в жегата, обяви стратегия, предвиждаща комплекс с батерии за 100 мегаватчаса и газостанция. И покани “Тесла” да се включи в конкурса.

Офертата на Мъск привлече вниманието и в други части на света, като украинци го попитаха каква е цената. Като за Австралия – $250 за киловатчас за над 100-мегаватчасови системи, отвърна Мъск. Отговорът накара украинския премиер Володимир Гройсман да го помоли за “разговор в детайли”.

В Онтарио, Калифорния, “Тесла” изгради комплекс с батерии, който има мощност 20 мегавата и може да осигури 80 мегаватчаса електричество в продължение на 4 часа, като с него може да захранва 15 000 къщи.

Предимството на такива съоръжения е, че съхраняват енергия при ниска консумация в електромрежата и я освобождават, когато има пиково натоварване.

15-100

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. За сравняване на варианти на проекти при строителството се ползва цената на единица построена мощност – мегават. За продажба се ползва количеството ток – киловатчас или мегаватчас.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.