Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Милиардер задвижи политици с оферта в туитър (инфографика)

В Калифорния вече работи подобно съоръжение

Южна Австралия обяви конкурс за 100-мегаватов комплекс с батерии

Размяна на реплики в туитър между двама милиардери преди по-малко от 10 дни задвижи държавната машина в Австралия, която вече чака оферти за проявен интерес, за да насрочи търг за решаване на енергиен проблем. Австралийският софтуерен магнат Майк Канън Брукс изглежда не вярва на Линдън Райв, братовчед и бизнес партньор на Илън Мъск – основател на “Тесла” и “Соларсити”, и го пита дали не се изхвърлят със сроковете за 100-мегаватчасов комплекс с батерии. “Тесла” ще инсталира системата и тя ще заработи 100 дни след подписването на договора, ако ли не – ще е безплатна. Това достатъчно сериозно ли е за вас?”, гласи отговорът на Мъск в туитър.

Репликата предизвика едночасов разговор на австралийския премиер Малкълм Търнбул с милиардера, който благодари за “задълбочената дискусия” и обеща да я продължи.

Дни по-късно щатът Южна Австралия, където през февруари имаше спирания на тока заради недостиг на мощности в жегата, обяви стратегия, предвиждаща комплекс с батерии за 100 мегаватчаса и газостанция. И покани “Тесла” да се включи в конкурса.

Офертата на Мъск привлече вниманието и в други части на света, като украинци го попитаха каква е цената. Като за Австралия – $250 за киловатчас за над 100-мегаватчасови системи, отвърна Мъск. Отговорът накара украинския премиер Володимир Гройсман да го помоли за “разговор в детайли”.

В Онтарио, Калифорния, “Тесла” изгради комплекс с батерии, който има мощност 20 мегавата и може да осигури 80 мегаватчаса електричество в продължение на 4 часа, като с него може да захранва 15 000 къщи.

Предимството на такива съоръжения е, че съхраняват енергия при ниска консумация в електромрежата и я освобождават, когато има пиково натоварване.

15-100

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. За сравняване на варианти на проекти при строителството се ползва цената на единица построена мощност – мегават. За продажба се ползва количеството ток – киловатчас или мегаватчас.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.