Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

Много 4-листни детелини растат около атомния реактор в “Младост”, но защо никой не може да ги откъсне

Трима убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система

19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

Няма щети и пострадали от земетресението на гръцкия полуостров Халкидики Продължават вторичните трусове в района на епицентъра

Турският посланик в ЕС: Европейската комисия не беше справедлива към нас

“Ислямска държава” се изтегля от Дамаск

Принц Чарлз ще наследи Кралицата като глава на британската Общност на нациите

Финансовите министри на Русия и САЩ се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят руските санкции

На 28 години почина известният DJ Авичи

Милиардер задвижи политици с оферта в туитър (инфографика)

В Онтарио, Калифорния, вече работи комплекс с батерии на „Тесла“, който може да захранва 15 000 къщи в продължение на 4 часа.

В Калифорния вече работи подобно съоръжение

Южна Австралия обяви конкурс за 100-мегаватов комплекс с батерии

Размяна на реплики в туитър между двама милиардери преди по-малко от 10 дни задвижи държавната машина в Австралия, която вече чака оферти за проявен интерес, за да насрочи търг за решаване на енергиен проблем. Австралийският софтуерен магнат Майк Канън Брукс изглежда не вярва на Линдън Райв, братовчед и бизнес партньор на Илън Мъск – основател на “Тесла” и “Соларсити”, и го пита дали не се изхвърлят със сроковете за 100-мегаватчасов комплекс с батерии. “Тесла” ще инсталира системата и тя ще заработи 100 дни след подписването на договора, ако ли не – ще е безплатна. Това достатъчно сериозно ли е за вас?”, гласи отговорът на Мъск в туитър.

Репликата предизвика едночасов разговор на австралийския премиер Малкълм Търнбул с милиардера, който благодари за “задълбочената дискусия” и обеща да я продължи.

Дни по-късно щатът Южна Австралия, където през февруари имаше спирания на тока заради недостиг на мощности в жегата, обяви стратегия, предвиждаща комплекс с батерии за 100 мегаватчаса и газостанция. И покани “Тесла” да се включи в конкурса.

Офертата на Мъск привлече вниманието и в други части на света, като украинци го попитаха каква е цената. Като за Австралия – $250 за киловатчас за над 100-мегаватчасови системи, отвърна Мъск. Отговорът накара украинския премиер Володимир Гройсман да го помоли за “разговор в детайли”.

В Онтарио, Калифорния, “Тесла” изгради комплекс с батерии, който има мощност 20 мегавата и може да осигури 80 мегаватчаса електричество в продължение на 4 часа, като с него може да захранва 15 000 къщи.

Предимството на такива съоръжения е, че съхраняват енергия при ниска консумация в електромрежата и я освобождават, когато има пиково натоварване.

15-100

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. За сравняване на варианти на проекти при строителството се ползва цената на единица построена мощност – мегават. За продажба се ползва количеството ток – киловатчас или мегаватчас.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.