Милиардер задвижи политици с оферта в туитър (инфографика)

В Калифорния вече работи подобно съоръжение

Южна Австралия обяви конкурс за 100-мегаватов комплекс с батерии

Размяна на реплики в туитър между двама милиардери преди по-малко от 10 дни задвижи държавната машина в Австралия, която вече чака оферти за проявен интерес, за да насрочи търг за решаване на енергиен проблем. Австралийският софтуерен магнат Майк Канън Брукс изглежда не вярва на Линдън Райв, братовчед и бизнес партньор на Илън Мъск - основател на “Тесла” и “Соларсити”, и го пита дали не се изхвърлят със сроковете за 100-мегаватчасов комплекс с батерии. “Тесла” ще инсталира системата и тя ще заработи 100 дни след подписването на договора, ако ли не - ще е безплатна. Това достатъчно сериозно ли е за вас?”, гласи отговорът на Мъск в туитър.

Репликата предизвика едночасов разговор на австралийския премиер Малкълм Търнбул с милиардера, който благодари за “задълбочената дискусия” и обеща да я продължи.

Дни по-късно щатът Южна Австралия, където през февруари имаше спирания на тока заради недостиг на мощности в жегата, обяви стратегия, предвиждаща комплекс с батерии за 100 мегаватчаса и газостанция. И покани “Тесла” да се включи в конкурса.

Офертата на Мъск привлече вниманието и в други части на света, като украинци го попитаха каква е цената. Като за Австралия - $250 за киловатчас за над 100-мегаватчасови системи, отвърна Мъск. Отговорът накара украинския премиер Володимир Гройсман да го помоли за “разговор в детайли”.

В Онтарио, Калифорния, “Тесла” изгради комплекс с батерии, който има мощност 20 мегавата и може да осигури 80 мегаватчаса електричество в продължение на 4 часа, като с него може да захранва 15 000 къщи.

Предимството на такива съоръжения е, че съхраняват енергия при ниска консумация в електромрежата и я освобождават, когато има пиково натоварване.

15-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят