Милиони германци с 1500 евро пенсия

Тези пари не стигат за месечната издръжка на живота

От 2024 г. минимална ставка от 12,41 евро на час

Пенсия около 1500 евро? За България звучи чудесно, но за германските стандарти сумата е ниска. В момента пенсионни вноски плащат 22 милиона германци на пълно работно време и с пълни социални осигуровки. От тези 22 милиона обаче около 9,3 милиона души на старини ще получават пенсия под 1500 евро, съобщава агенция Франс прес, която цитира информацията на германското Министерство на труда в отговор на запитване в Бундестага. Запитването идва от Лявата партия, чиито парламентарен лидер Дитмар Барч казва, че този факт е "социален експлозив".

При това за да се доберат до пенсия от 1500 евро бъдещите пенсионери днес трябва да работят поне по 40 часа седмично, да са достигнали заплащане от около 20 евро на час и да са натрупали 45-годишен трудов стаж, казва се още в становището на министерството. С други думи, хората, които днес изкарват поне 3600 евро на месец, като пенсионери ще получават около 1500.

От началото на 2024 година в Германия минималното почасово заплащане се увеличава на 12,41 евро, но това увеличение почти не променя безрадостната перспектива пред бъдещите  пенсионери. "Правителството планира това увеличение, но независимо от него онези, които блъскат 45 години, на старини ще се окажат бедни. Това е цинизъм и неуважение към милиони трудещи се хора", казва Барч и настоява минималното заплащане да бъде вдигнато на 14 евро на час.

Лидерът на Лявата партия твърди, че след като почти половината трудово заети хора в Германия са заплашени от бедност на старини, положението със заплатите и пенсиите в страната става все по-напрегнато. Той уточнява, че в източните германски провинции ситуацията на пенсионерите е още по-драматична, защото там мнозинството бъдещи пенсионери и пенсионерки ще получават под 1300 евро месечно. Той предупреждава, че освен всичко друго много хора не успяват да натрупат и необходимия трудов стаж от 45 години.

Германските пенсионери трябва да имат предвид и още една сравнително нова – и не особено приятна за тях – уредба: пенсиите вече се облагат с данъци. При това за идващите поколения пенсионери този данък ще расте. Очаква се, че онези, които се пенсионират в Германия след 2040 година, ще трябва да плащат пълен данък общ доход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения