Милка Христова: Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти

Нека участниците в конкурса да се надпреварват в даването на по-добри предложения, заяви общинският съветник от „БСП за България“

Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти, а нека участниците в конкурсите да се надпреварват в даването на по-добри предложения. Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Милка Христова по време на заседание на Столичния общински съвет. Изказването ѝ е относно проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти и за финансовото подпомагане на спортната дейност на територията на Столична община.

Христова обърна внимание, че става дума само за промяна на два текста – чл. 29 и чл. 34, които са доста съществени. „Сегашният текст на чл. 29 допуска само и единствено по отношение на частната общинска собственост да се учредява право на строеж или право на ползване. С промяната ние допускаме право на строеж и на ползване да се учредява и върху частната общинска собственост. Идентичен е текстът и на чл. 34 - досега сме разрешавали публични концесии да се предоставят само върху публична общинска собственост, а сега даваме възможност и върху частна общинска собственост“, заяви тя.

„Публичният характер на общинската собственост ли пречеше досега тези обекти да се развиват по съответния ред? Който иска да прави инвестиции? Нека да направи концесия по общия ред. Законът позволява концесия. Защо трябва да отваряме толкова широко вратата за такъв дълъг период от време по такава процедура и без обществено обсъждане, за да получим един резултат, с който няма да се гордеем след години. Това са 30 години“, попита общинският съветник от „БСП за България“.

По думите й се позволява и създава възможност за една процедура, с която се дава възможност на инвеститорите сами да кажат какво ще правят на общински обекти. „Ние предоставяме право на някой, без да му зададем задание, да кандидатства и ще разчитаме на предложенията на инвеститорите. Според мен това е прекалено голямо доверяване и означава липса на визия за развитие на тези обекти. Ние трябва да кажем какво искаме. А нека тези, които участват, да се надпреварват в даването на по-добри предложения“, посочи Христова.

„Не съм съгласна, като защитник на обществения интерес, ние да сме ограничени само върху обсега на визията, предложенията и вижданията на участниците в конкурсната процедура. Ако сме отговорни за развитието на масов спорт, трябва да задаваме регламентите, показателите и как искаме да се развива съответният обект и най-вече каква социална функция да има той. Ние нямаме нужда от създаване на елитарни бази. Досегашната регламентация даваше достатъчно възможности, но това, че клубовете не са заинтересовани, всеки може да си направи изводите сам“, допълни Милка Христова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика