Минерална вода бликна в двора на столично училище

Минерална вода бликна в двора на столично училище. Предстои качествата и съставът й да бъдат проучени обстойно.

„Водата е бистра, не е кална, но все още не бих съветвал да се пие, докато не я проверим в лаборатория”, каза главният архитект на София Здравко Здравков по Нова ТВ.

Водата е в двора на 15 СОУ „Адам Мицкевич”, в столичния квартал „Надежда”, но никой още не я е опитвал. Сондажът там е от далечната 1986-та година. Дълги години той остава запушен. През миналата година общината започва работа на място.

„Първоначално от сондажа излизаше само кал и глина, впоследствие минералната вода се избистри и увеличи своя дебит”, добави Здравков.

Минералната вода е с дебит 4-5 литра в секунда и с температура около 50 градуса. Предстои тя да бъде изследвана, за да се провери дали е безопасна. Амбициите са ценният ресурс да се използва за плувен басейн зад сградата на училището.

„Това е моята мечта. Като бивш плувец много ми се иска да има басейн за децата. Водата ще може да се използва и за отопление на училището”, посочи кметът на район „Надежда” Димитър Димов.

Предполага се, че до месец и половина проверките за качеството на водата ще бъдат готови. Най-вероятно ще има и архитектурен конкурс за басейн в „Надежда”.

Коментари

Задължително поле