Министерството на културата: Работим по казуса за Тютюневия склад в Пловдив

Снимка: Александра Цанкова за truestory.bg
Тютюневите складове в Пловдив са богато декорирани в духа на австрийската архитектура. При големия пожар през август 2018 г. пламнаха пет от складовете, като 3 са напълно унищожени.

Иск за обявяване на статут на сградата осуети събарянето ѝ

“Ще направим всичко, което зависи от нас, за да бъде решен казусът за Тютюневия склад възможно най-бързо”. Това каза заместник-министърът на културата Амелия Гешева след среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров във вторник. В срещата, организирана по молба на кмета, участваха шефовете на дирекции “Правнонормативна дейност и обществени поръчки” и “Инспекторат за опазване на културно наследство” Миглена Кацарова и Александър Трайков, както и собствениците на имота. До нея се стигна, след като преди Коледа беше осуетен вторият опит да бъде съборена сградата. Министър Банов лично разпореди опитът да бъде спрян, след като бе подадено искане от физическо лице към МК и НИНКН за обявяване на статут на склада - дали е паметник на културата, или не е.

Екипите на Община Пловдив и на Министерството на културата огледаха терена и проведоха двучасова среща, на която беше обсъдени бъдещите действия на институциите. Засега общината затваря едната лента на северното платно на бул. “Христо Ботев” в непосредствена близост до бившия склад.

Припомняме, че сградата не е обявена за паметник на културата, но се намира в охранителна зона по реда на Закона за културното наследство.

Коментари

Задължително поле