Учебни часове ще се провеждат в музеи и художествени галерии

Провеждане на учебни часове в музеите и художествените галерии и съвместна работа на музейни работници и педагози за изработване на образователни програми предвижда Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата (МК) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Документът беше подписан днес от министрите Боил Банов и Красимир Вълчев в Националния политехнически музей в София.

Предвижда се още посещение на музейни експерти в училищата и изнесени занимания за децата в предучилищна възраст. Музеите и художествените галерии  ще разработят  конкретни проекти на музейни образователни програми и инициативи за всеки клас или група, които ще се  обявяват на електронните страници на културните институти в началото на всяка учебна година.

Учредява се и съвместна награда на двете министерства „Музейна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че подписването на това споразумение се чака от 25 години. „Надявам се това споразумение да се превърне в инструмент за това младите хора да имат чувство и съзнание за това накъде вървят“, заяви той.

По думите на министър Вълчев Споразумението е част от приобщаването на културните институти към образованието. Той припомни, че близо половин милион лева вече са отделени за посещение на ученици в музеи и други културни институти.

Искаме децата да опознаят историята и природните науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни специалисти, изследователи. Историята е част от образованието, заяви след подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му провеждането на часове в музеите допълнително би спомогнало за предизвикване на интереса на учениците и към учебното съдържание, и към науките. Идеята за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“ е израз на търсенето на нови похвати и ресурси в обучението.

Министър Вълчев подчерта, че по модул „Музейно училище“ по национална програма, ще се стимулира ползването на тази възможност от учителите. Той отбеляза, че МОН винаги е насърчавало посещенията на ученици в културни институции, като това е залегнало и в проекта „Твоят час“. От октомври 2016 г. до юни 2018 г. са предоставени близо половин милион лева за посещение на културни, исторически, природонаучни, спортни и други обекти. Предвижда се МОН и занапред да финансира този род извънкласни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование