Министър Ангелкова: Дюни в зони за плажуване трябва да бъдат обозначени с табелка

Ако пясъчните дюни влизат в зоната за плажуване, концесионерът на плажа е длъжен да постави указателна табела, която забранява поставянето на плажни принадлежности. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНР във връзка с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в които се предвиждат глоби за къмпингуващи и плажуващи върху пясъчни дюни.

Тя уточни как ще се осъществява контрол по предвидените забрани. "Контролът се осъществява от една страна от министерството на туризма, от друга страна – от кметовете на общините в зависимост от техните компетенции, когато говорим за защитени образувания, намиращи се в защитени територии по-скоро, тогава говорим за министерството на околната среда и водите. Санкции налагаме, както и министерството на туризма, така и кметът на общината, така и РИОСВ в зависимост от това къде се намира защитеното местообитание“, обясни министърът.

Ангелкова поясни, че територията на морския плаж, за която отговорност носи Министерството на туризма, е изцяло държавна собственост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България