Министър Вълчев: Матурите ще са на 1 и 3 юни (НА ЖИВО)

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет по повод приключването на учебната година и провеждането на изпитите.

1-ви и 3-ти юни са датите на държавните зрелостни изпити. Те ще започват с час по-късно - в 9 часа.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити по желание на зрелостниците, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се са сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

27 и 28 август остават датите за втората сесия за зрелостниците, които не са се явили на първата матура.

Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването на дипломите ще е само с 4 дни на 26 юни.

Изпитите след 7-и клас ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математиката. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

Национално външно оценяване след четвърти и десети клас тази година няма да има.

"Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор. Няма да има струпване на ученици, учители и родители", продължи Вълчев.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Малка част от темите от обучението в електронна среда също ще бъдат включени в матурата. "В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си", обясни Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование