Министър Вълчев: Трябва да свикнем, че ще има болни ученици и учители 

Красимир Вълчев

Вероятно това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Чисто статистически, вероятностно, работещите в системата са над 3% от заетите, а децата в училищата и детските градини са 12% от населението. Колкото и по-малко да боледуват, трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни ученици и учители", заяви образователният министър Красимир Вълчев по повод първите доказани случаи на коронавирус в училища в София, Русе и Стара Загора. 

"Първите дни няма как да са се разболели в училище. Може би учителите, които са започнали по-рано работа, са се заразили взаимно. Въпреки голямото взаимодействие, не очакваме бум", допълни той. 

По думите му, тези дни се подават заявление за дистанционното обучение от вкъщи. "Близо 280 са тези по здравословни причини, а 220 тези по желание. Очакваме училищата да предложат компенсаторни механизми в реалната класна стая чрез интернет връзка, допълнителни часове работа с учителите е следваща възможност, а третата е възлагане на задачи и контрол на изпълнението. Малка част очакваме да се включат в дистанционно центрове. Следваща седмица ще знаем колко от 15 училища готови за центрове, ще се наложи да стартират. Очаквам 1-2 училища, очаквам малко деца да изберат тази форма", обясни Вълчев. 

Коментари

Задължително поле