Министър Горанов: Безработицата ще падне до 4% през 2022 г.

Снимки: Денислав Стойчев

В прогнозния период очакваме коефициентът на безработица да се запази с тенденция на намаление, която ще се реализира с по-бавни темпове от досега, очакваме безработицата да достигне до 4% през 2022 година. За сравнение с нивата през тази година около 4,4 на сто. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 година пред съвета за тристранно сътрудничество.

„Нестабилната геополитическа обстановка, по-силното от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове, които виждаме пред нашата икономика, те могат да повлияят негативно както на износа, така и на очакваното възстановяване на частните инвестиции“, посочи още Горанов.

Прогнозният БВП се очаква да достигне 126,7 милиарда лева за следващата година, за 2021 – 134,9, а за 2022 – 143,3.

В прогнозния период се очаква леко забавяне на инфлацията – около 2,1 на 100 годишно в сравнение с 2,5 за 2019 поради очакваните намаляващи равнища на международните цени на петрола, но вътрешните фактори за инфлацията се запазват, посочи още министърът на финансите.

очакваният икономически растеж за следващите три години е около 3,3 на сто за всяка една година от прогнозния период.

За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн.лева повече спрямо тази година.

По отношение на данъчната политика, запазват се данъчните ставки през целия мандат на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани.

Коментари

Задължително поле