Министър Горанов: Безработица се е понижила до 6,2% през февруари

Има положителна тенденция и на пазара на труда. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в началото на днешното правителствено заседание, запознавайки кабинета с анализ на текущото икономическо развитие. По думите му, регистрираната през февруари безработица се е понижила с 0,8% и е достигнала 6,2%.

През март общият показател за бизнес климата се повишава с 0,3 пункта, воден от по-добрите очаквания на фирмите от търговията на дребно в строителството и услугите, каза Горанов. "Повишава се още и оценката на домакинствата за текущото финансово състояние, така също и за бъдещата икономическа ситуация, което е добра новина", добави той.

Последните данни за февруари показват 6,6% ръст на промишленото производство и 6,9% на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г.“, каза министърът. Той посочи, че по-благоприятната динамика се дължи на продажбите от износ, които нарастват с над 10%, подкрепени с производството на химически продукти и електрически съоръжения.

„През януари растежът на износа на стоки нараства с 8,4% спрямо януари 2018 г. То се наблюдава основно към страни от ЕС, но има нарастване на износа и в трети страни“, обясни Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика