Министър Димов отмени съкращението на инспектора, разкрил наличие на серовъглерод в „Химко“

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Нено Димов отмени заповедта за новото щатно разписание на РИОСВ-Враца, с което се съкращава щатна бройка на младши експерт в отдел „Контрол на околната среда“. С това на работа се възстановява младшият експерт Георги Караиванов, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Караиванов сигнализира за наличието на опасен серовъглерод на територията на бившия завод "Химко", а по-късно беше освободен от работа.

Министър Димов проведе среща с експерта, на която присъстваха и областният управител на Враца Малина Николова и директорът на РИОСВ-Враца Христо Христов. Министърът възложи на експерта, като председател на Междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ-Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията, собственост на фирма „Камибо“, да предприеме всички необходими действия и да следи за осигуряване на безопасно извозване на 110 тона серовъглерод от територията на бившия комбинат „Химко“.

Нено Димов подчерта, че това трябва да стане при спазване на законодателството и следвайки координацията и субординация между отговорните държавни институции. Министърът заяви, че операцията по извозването на веществото от територията на България трябва да бъде предприета възможно най-скоро, но при гарантиране на всички условия за безопасност и сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България