Министър Желязков: Работата на опозицията е да борави със страховете на хората

Право на всеки е да протестира срещу политики, условия на живот и т.н. От една страна, това е изява на недоволство, от друга, това е поставяне на определени искания, коментира по повод протестите в страната транспортният министър Росен Желязков пред БНТ.

Дали на властта й харесва да се протестира, разбира се, никоя власт не обича протести, освирквания, създаване на проблеми и затормозяване на обичайния ритъм на живот, обясни той. Според него хората не протестират толкова срещу последната година, а срещу неизпълнени очаквания и надежди от десетилетия насам.

"Действията на правителството са целенасочени - по отношение на икономиката, растежът, запазването на финансовата тежест, въпреки говоренето, че има увеличаване на данъците, това е една дъвка, която в момента много упорито се дъвчи", каза Желязков.

Работата на опозицията е да борави със страховете на хората, заяви Желязков. "И това е част от правилата на играта. Работата на опозицията е да изгражда тези и да иска да събори управлението на момента, за да може тя да стане управление", допълни той.

"Целта не е да се събори правителството, целта е да се ерозира доверието в правителството. Всички си дават сметка, че избори преди европейските няма да има, но едно е да се влезе с подкопано доверие в кампания и избори за ЕП, друго е правителството да се стабилизира с действията, които предприема и извършва", заяви транспортният министър.

Той коментира и възможните сценарии за БДЖ. От една страна, Холдинг БДЖ, който е компания-майка на товарни и пътнически превози успя за тези години с помощта на държавата да погаси задължения към външни кредитори облигационери и банкови институции. Тоест няма в момента финансова тежест, която да пречи на дружестово да се развива, обясни Желязков. Когато обаче е отпаднала финансовата тежест се вижда, че индикаторите за ефективност не се променят, уточни още той.

Желязков е категоричен, че в момента пред БДЖ има възможност за интензивно развитие.

Коментари

Задължително поле