Министър Захариева: НАТО и САЩ трябва да останат в Ирак

Задължително трябва НАТО и САЩ да останат в Ирак. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред "Дарик". „В момента мисията на НАТО в Ирак не е прекратена, но заради несигурната обстановка и риска за персонала, имаме двама човека, които в момента не са на територията на Ирак“, посочи тя. По думите ѝ това е решение на военните в НАТО, защото най-важна е сигурността на хората от всичките държави, които са на обучение там.

„До минимум е сведен персоналът, защото те не могат да изпълняват това, за което са там – да се обучават. Има две направления. Едното е мисията на НАТО, която е обучителна и в нея ние имаме двама военни. Другата е Глобалната коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“, където България няма военни. Ако се изтеглят и двете, ще бъде изключително критично.

„Ислямска държава“ може да е победена териториално, но не и идеологически. Имаме данни, че бойци от Сирия се отправят към Либия и вече са там. В никакъв случай борбата срещу „Ислямска държава“ не е приключила. Най-важното, което НАТО прави, е чрез обучението на служби и армия да може Ирак сам да поеме контролът и отговорността за държавата си“, каза още Захариева.

Според нея ситуацията е Ирак е все още изключително нестабилна. „Много усилия вложи цялата международна общност в стабилизирането на ситуацията там. Общият призив беше към иракското правителство да не допуска тези две мисии да бъдат изтеглени, защото това ще е най-лошо за иракските граждани.

Надявам се здравият разум да надделее. Отправихме предложение ЕС да помисли за представител в Близкия Изток, защото не може ЕС да не е на масата, когато се вземат решенията. ЕС трябва да бъде геополитически играч“, посочи вицепремиерът.

По въпроса с разбилия се украински самолет в Техеран и информацията, че машината е свалена от ирански военни, Захариева коментира: „Още от вчера имахме разузнавателни данни, но трябваше да бъдем сигурни. Иран беше конструктивен. 45 експерти от Украйна са там и в момента. Трябва да се проведе обективно разследване за причината за трагичния инцидент и да се допуснат експерти от Украйна, Канада и държавите, от които има много жертви, както и да се стигне до понасяне на отговорност на виновните“.

Очакваме патриотите да предложат нов министър, каза Захариева по повод приетата оставка на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов.

„Много неща се чуха по случая включително, че Прокуратурата действа политически. Не мисля, че случаят е такъв. Разследването е в процес и върви. Очакваме така, както е по коалиционното споразумение, патриотите да предложат нов министър“, посочи тя.

„Много отдавна не съм наблюдавала сектора на околната среда и водите. Направиха се сериозни стъпки. Окрупняването на сектора беше много важно. Много кметове отказаха да се включват в Асоциацията за водите. Ако няма асоциация, няма и европейско финансиране за водните цикли“, каза още Захариева.

Развиваме българска газопреносна мрежа, заяви още Захариева. „САЩ се изказват много срещу „Северен поток“ и всички проекти за газ от Русия към Европа. „Турски поток“ е проект, който е от интерес за България и в никакъв случай не бива да допускаме България да бъде заобиколена. Неслучайно работим за диверсификация. В деня, в който премиерът Бойко Борисов беше в Истанбул за церемонията за откриването на „Турски поток“, правителството ни подписа предварителен договор за закупуване на 20% от страната на България за терминал за втечнен газ в Александруполис. Това е един от истинските проекти за диверсификация“, посочи външният ни министър.

Развиваме българска газопреносна мрежа. Това е най-важното и това е разликата между „Балкански поток“ и „Южен поток“. Тръбите ще бъдат наши и наше дружество ще ги оперира. С интерконектора България – Гърция, който се строи в срок, със закупуването на 20% от терминала за втечнен газ и връзките с Румъния, ние даваме възможност за доставки от различни източници, а не само от различни трасета“, каза още тя.

Министър Захариева коментира и пожарите в Австралия. „Няма засегнати българи от пожарите в Австралия. Имаме постоянна връзка с нашето посолство в Камбера. Засега нямаме данни за български граждани, които да са засегнати от пожарите“, посочи тя.

Коментари

Задължително поле