Министър Захариева: Съставянето на кабинет с мандат на Патриотите е хипотетично възможно

Съставянето на кабинет с мандат на Патриотичния фронт е хипотетична възможност. Това каза пред БНТ министърът на правосъдието в оставка Екате-рина Захариева. Тя уточни, че не се знае с кой могат да го съставят, тъй като двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ и БСП, ясно са заявили, че няма да участват в управ-лението на правителство предложено от този парламент.

Тя допълни още, че няколко политически партии вече са заявили, че може да се състави експертен кабинет, зад който няма да стои нито една полити-ческа партия и да се избегне съставянето на служебно правителство.

„Но няма такава хипотеза по конституция“, поясни Захариева. Министърът в остав-ка уточни, че когато правителството подава оставка, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и в рамките на два месеца се оп-ределя дата за нови избори.

"Няма хипотеза предсрочни парламентарни избори с кабинет гласуван и излъчен от парламента", добави Захариева. По думите й, ако се стигне до съставянето на служебен кабинет, е редно отговорност за това да поеме новоизбраният президент Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България