Министър Каракачанов: Готов е Законът за доброволната военна служба

До края на годината ще сключим договора за новите кораби на ВМС, каза той във Варна

До края на годината трябва да имаме сключен договор с една от трите фирми, участвали в конкурса за двата нови патрулни кораба на ВМС. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни, че оферти са подали българската компания „МТГ Делфин”, немската „Лурсен Верфт” и италианската „Финкантиери”. Финансирането е 820 млн.лева без ДДС и е гарантирано с пари в бюджета, след като беше гласувано от НС. Изпратени са писма до участниците в конкурса за някои корекции в офертите, на които трябва да отговорят, посочи Каракачанов. За бойния флот ще бъдат закупени два минни ловци, втора ръка.

ВМС имат минен ловец „Цибър”, но нормалното число от един клас кораби е 3, за да има възможност за продължително изпълнение на задачите , допълни командирът на бойния флот контраадмирал Кирил Михайлов.

4 фирми са проявили интерес за участие в конкурса за бронирана машина за сухопътните сили. През март-април може да бъде сключен договорът, каза се министърът. Уверенията, че проектът за бронираната машина може да се осъществи бързо, не се получиха, оказа се, че липсва опит, докато при самолетите и корабите този механизъм беше отиграван и друг път, коментира още той.

Моята амбиция, откакто съм станал министър на отбраната, е да се променя социалния статус в армията. Виждате, че в две поредни години увеличаваме заплатите на служащите с 10% и по наши разчети смятаме да направим това и в бюджет 2020, каза Каракачанов. Той посочи, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и трябва да влезе в парламента. Предвижда се хората, решили да получат за 3, 6 или 9 месеца доброволна подготовка да защитават страната, да имат защитата на закона, че работодателите им няма да нарушават кариерното им развитие. Освен това с предимства ще могат да постъпват на работа в полицията и в службите за сигурност.

Военният министър Красимир Каракачанов участва в кулминацията на тържествата за 140-годишнината на ВМС и връчването на пагоните на курсантите от випуск 2019 „Княз Александър I”. Той награди отличника на випуска лейтенант Петър Генов.

Коментари

Задължително поле