Кирил Ананиев с две предложения за здравноосигурителен модел: НЗОК и застрахователни фондове или пълна демонополизация

Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването.

Той изтъкна, че промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. "Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти“, посочи той. Министър Ананиев каза, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки е законодателството. Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността. “Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, коментира министър Ананиев.

Едно от предложенията за бъдещата реформа в здравното министерство е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. "В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите", посочи Ананиев.

Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. „Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата“, каза той. По думите му демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. "Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде", каза Ананиев.

"Готови сме на конструктивен разговор, нови предложения и критика в името на българския народ“, обясни той.

Вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че трябва да се подобри качеството на здравеопазването, да се прецизира контролът върху средствата и да се повиши удовлетворяването на пациентите от здравната система.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че има консенсус, че нищо не е наред - пациенти, лекари, тези които финансират системата, всички са колективно недоволни. „От една страна ресурсите не достигат, от друга страна има очевидни белези за пилеене на ресурси. От една страна говорим за труден достъп, и в същото време говорим за свръххоспитализация. Постоянно говорим за профилактика, а нищо не се случва там“, каза Дончев.

Според него промени трябват не само за картината в момента, а за поне 10-20 г. напред. Системата трябва да е готова за бъдете предизвикателства. Трябва да бъде отчетена увеличаващата се средна продължителност на живота, както и новите високотехнологични решения в медицината, смята Дончев.

Коментари

Задължително поле