Министър Нено Димов подаде оставка, премиерът я прие

Нено Димов. Снимка: Денислав Стойчев

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът

Борисов прие оставката на министър Димов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът в момента се намира в ареста, задържан за 24 часа по разследването на Спецпрокуратурата за водната криза в Перник.

Новината за оставката потвърди и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред Дарик радио. Той обаче не намира вина в действията на Димов и го защити с факти, които изреди във връзка с водната криза в Перник.

По думите му единствената отговорност на Нено Димов е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на МРРБ, а не на МОСВ.

"Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш! Просто казвам - един добър специалист, експерт, какъвто е Нено Димов, това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно - хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът", каза още Каракачанов.

Вицепремиерът напомни, че ВиК е към регионалното министерство, а язовир "Студена е 51% на областната управа, тоест държавна собственост, и 49% на общината. В отговор на въпроса дали тогава разглежда събитията като атака срещу по-малкия коалиционен партньор, тъй като други, освен неговия министър, в ареста няма, Каракачанов отсече:

"Не коментирам политически въпроси, коментирам факти. Споменах кой е отговорен за поддръжката на язовирите и кой ги ръководи, а най-вероятно са подавали по-високи количества за вода, знаейки, че намалява, защото имаше избори", каза той.

В същото време Каракачанов разкри, че заповед на министъра не е била спазена от ВиК-Перник.

"Има един много интересен факт - през ноември ВиК заявява 1,5 млн. куб. метра, министърът ограничава и казва - "отпускам ви един милион". И въпреки това, ВиК източва 1,5 куб. м вода. Я ми кажете сега - тези факти за какво говорят?!", възмутен е вицепремиерът.

Той не пожела засега да каже дали ВМРО ще напусне коалицията и кабинета, нито дали ще предложи нов човек за поста на Нено Димов.

"Рано е да се каже", отговори лидерът на ВМРО и на въпроса дали ще предложи нова кандидатура за министър.

Каракачанов обясни, че двамата с премиера по-рано днес са обсъждали само конкретния казус с ареста на екоминистъра и фактологията около водната криза в Перник, в това число правомощията на МОСВ.

Кой ще замени на поста Нено Димов ще стане ясно след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който се очаква да се събере в началото на следващата седмица, съобщи БНТ.

Коментари

Задължително поле