Министър Николина Ангелкова пред “Труд”: Няма как да пренасоча средства, които не са били дадени или договорени

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта в кабинета “Близнашки” и настоящ отговорник за туризма в правителството на Бойко Борисов, коментира пред “Труд” инцидента.

- Г-жо Ангелкова, как ще коментирате информацията, изнесена във в. “Труд”, че като служебен министър сте спрели ремонт на жп трасето през Хитрино и сте пренасочили парите към отсечката Септември - Елин Пелин?

- За мен наистина са много необясними твърденията на господин Данаил Папазов. Разбирам неговите политически амбиции. Неотдавна участва в битка за кандидатпрезидентското място заедно с Пламен Орешарски. Бил е министър на транспорта в неговия кабинет и за мен е странно, че не обяснява нещата по същество. А именно, че транспортната инфраструктура по принцип се дели на разширена и централна тенти мрежа съгласно изискванията на Европейската комисия, а ние сме държава членка на ЕС. А ЕК никога не е предвиждала, договаряла или обещавала някакво финансиране за жп линията Русе - Варна, защото тя е разширена тенти мрежа. Няма как да пренасоча средства, които не са били дадени или договорени към друг проект.

- Тогава на какво отдавате тези твърдения на господин Папазов?

- Много ми се иска да вярвам, че това не се дължи просто на изкуствено свързване на трагичния инцидент в Хитрино и се използва ситуацията за политически цели.

- Изваждали ли сте от приоритетните трасета Варна и Русе, докато сте били служебен министър?

- Не съм вадила нищо от приоритетните трасета. Всъщност всичко, което беше изпратено като възможни проекти за финансиране, ние сме го продължили. ЕК съгласно правилата на регламентите, както на регламента за тенти мрежата, приоритизира на първо място централната тенти мрежа. Това са правилата, на които всички ние трябва да отговаряме, и поради тази причина, дори и да искаме на първо място да сложим Русе – Варна, образно казано, ние няма да отговорим на правилата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България