Лавров: Работата по „Турски поток“ в България ще завърши през 2020 г. (ВИДЕО)

Индия създава хиперзвуково оръжие

Прокуратурата протестира оправдателната присъда на Веселин Марешки

Гери Малкоданска кръсти сина си

Премиерът Бойко Борисов: Отнасяме се като добри стопани към България НСИ отчита бюджетен излишък от 1 921 млн. лв. за 2018 г., дългът на сектор „Държавно управление“ намалява до 22,3% от БВП

Смядово в траур за загиналото семейство при адската катастрофа край Омуртаг

Дженифър Лорънс се омъжи От сватбата й има само една снимка

Потрошиха джип на полицията във Видин

Военни иззеха невзривен боеприпас, открит край Пловдив

Сергей Лавров: Отношенията между Русия и България са основани на дълбоки исторически и културни традиции Работата по второто разклонение на „Турски поток“ ще бъде завършена в срок през 2020 г.

Паспортната дирекция с удължено работно време във връзка с предстоящите избори

Горски педагози демонстрираха авторски уроци Правят сайт и учебно помагало

Германия обмисля да изгради собствен космодрум

Арестуваха двама афганистански мигранти за изнасилване на непълнолетно момиче в София

Министър Петкова: АЕЦ „Козлодуй“ е гарант за енергийната сигурност Проектът за обосновка за продължаване срока на експлоатация на VI блок на атомната централа до 60 години приключи успешно

„АЕЦ „Козлодуй“ е гарант за енергийната сигурност и за това българските битови и индустриални потребители да получават електроенергия на достъпни цени. Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е основен механизъм за осигуряване на електроенергия от нисковъглеродно производство. След като през миналата година пети блок на атомната ни централа получи от Агенцията за ядрено регулиране нов десетгодишен лиценз, днес успешното продължаване на експлоатационния срок на шести блок е сред водещите ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултатите от завършването на проекта за удължаване на срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МЕ.

В събитието участваха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев, първият заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров и други.

По думите на министър Петкова, запазването на капацитета и развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е основен приоритет за българското правителство.

В изпълнение на този приоритет, на 28 януари 2016 г. е подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ от една страна и консорциум „Русатом сервиз“ – „Росенергоатом“ – „Риск инженеринг“ от друга, за обосновка на удължаване на експлоатационния срок на шести блок на атомната ни централа до 60 години. По проекта са планирани общо 227 мерки. Предвидените по график до м. юли 2018 г. 138 мерки са завършени. До края на годината предстои да бъдат изпълнени още 70, а останалите са планирани за следващия лицензионен период. Резултатите от извършените дейности показват, че изследваното оборудване, строителните конструкции и системи са в работоспособно състояние и могат да бъдат експлоатирани безопасно до 2051 г.

„Съвместно с нашите партньори извършихме значителна по обем работа. Успешното осъществяване на проекта стана възможно благодарение на изключително отговорния подход от страна на руските и българските специалисти, културната близост и атмосферата на доверие. Сътрудничеството ни с България в областта на ядрената енергетика продължава повече от половин век. Като имаме предвид уникалния опит на Росатом, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските ни колеги и по други проекти в областта на атомната енергетика“, отбеляза Кирил Комаров.

АЕЦ „Козлодуй“ финансира програмите за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок изцяло със собствени средства. Дружеството работи стабилно и приключи 2017 г. със значително подобрени финансови показатели спрямо 2016 г. – нетна печалба в размер на близо 118 млн. лв., в сравнение с 1.4 млн. лв. през 2016 г., каза Теменужка Петкова.

Лицензът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2019 г. Предстои през есента на тази година в Агенцията за ядрено регулиране да бъде представен пълният пакет документи за продължаване лиценза за следващ десетгодишен период.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.