Министър Петкова: БЕХ дава 50 млн. лева заем на "Мини Марица-Изток"

За нормалната работа на "Мини Марица Изток" Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането. Допълнително ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения от 1 октомври.

Това обяви на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. В рамките на срещата заедно с представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ са обсъдени актуални за комплекса "Марица-изток" теми.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите в мините. Страните обсъдиха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.

„България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.”, посочи Петкова и напомни, че в комплекса се произвеждат 46% от енергията на страната.

Теменужка Петкова каза още, че коронавирусът е довел до свиване на потреблението и намаляване на добива на въгллища и производствона електрическа енергия. 
 
Според президента на КНСБ Пламен Димитров мярката е абсолютно адекватна. Той обясни, че вижда сериозни пропуски в енергийната стратегия. Има нужда от детайлно разписване на ангажиментите за визията за производството на въглища. През 2025 изискванията за емисиите стават твърде сериозни и тогава ще се прецени в какъв обем ще се ползват въглищата и дали ще се ползват, допълни Димитров.  

Коментари

Задължително поле