Министър Петкова: Влизането на държавата на пазара на горива е в интерес на потребителите

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Не трябва да има никакви притеснения от това, че държавата влиза на пазара на горивата. Това ще създаде по-голяма конкуренция, която ще бъде в интерес на потребителите и бизнеса, това заяви пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й това е "изключително добра идея" и реализацията й ще има само положителен ефект.

"Това, че държавата влиза на пазара на горивата няма нищо изненадващо. И съгласно българското, и съгласно европейското законодателство не може да има разделение и дискриминация между различните видове собствености", коментира Петкова. По думите й държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната, така че няма нищо притеснително и изненадващо в намеренията на държавата.

"Нека да видим, когато се появи още един участник на пазара, как това ще се отрази на всички останали. Обикновено се отразява благотворно, защото когато има по-голяма конкуренция, от това печелят само потребителите", заяви Теменужка Петкова.

По отношение на това как по-ниските цени на природния газ ще се отразят върху крайния потребител, енергийният министър обясни, че хората трябва да са спокойни, че всичко, което е надплатено, ще бъде компенсирано със следващите сметки, които "Топлофикация" и газоразпределителните дружества ще издадат. "Процесът, който тече в момента, е свързан с изчисляването на цените осем месеца назад - от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Тоест всички сметки, които българските граждани са платили на "Топлофикация" за този период, ще претърпят своята корекция, включително и за последната сметка за месец март", поясни министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика