Министър Петкова: До 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство на интерконектора с Гърция

Снимка: Архив

До 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство на интерконектора Гърция-България, Проектът е във финална фаза. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно договор за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан.

„През септември е подписан договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската компания „Сокар“ за 1 млрд. куб. м. газ. Те са пряко свързани с два проекта – „Южен газов коридор“, от който неразделна част е интерконекторът Гърция–България. Тези 1 млрд. куб. м. представляват 1/3 от нашето потребление на природен газ. И тук вече можем да говорим за реална диверсификация и конкурентна среда“, припомни Петкова.

Тя коментира, че проектът за интерконектора Гърция-България е във финална фаза. „До броени дни трябва да приключат дейностите по трите обществени поръчки – за избор на доставчик на тръби, за избор на инженер консултант и за избор на строител на проекта. Тези три поръчки трябва да бъдат финализирани и надявам се в рамките на следващите 2-3 месеца да започне реалният старт на строителството на интерконектора“, каза още енергийният министър.

По думите й, строителството трябва да приключи 2020 г. и по график тогава трябва да бъдат осъществени първите доставки на природен газ.

Коментари

Задължително поле