Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Автомагистрала „Хемус“ в Северна България е необратим процес. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по Дарик радио.

„Правителството отпусна 1 млрд. 350 млн. лв., с които тази магистрала да бъде построена, като индикативният срок за завършване на цялата магистрала е 2024 г. Общо 420 км е магистралата, 170 км от тях са построени. В момента се строят две пътни отсечки. Сега ще започне строителството на участъка от разклона Плевен-Ловеч до Русе-Велико Търново. Това са 134 км с осигурено финансиране. Не виждам нищо лошо в това да има повече държава в пътния сектор“, каза Аврамова.

По думите й и до момента държавната компания "Автомагистрали" изпълнява проекти, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Има договор между АПИ и „Автомагистрали“, няма договори с подизпълнители, за изграждане на АМ „Хемус“. „Автомагистрали“ може да назначава в дружеството специалисти и работници. Законът не забранява наемането на техника и ползването на чужд ресурс при изпълнение на определени обекти. „Автомагистрали“ със своя мениджмънт ще изпълни тези 134 км, сключвайки всички видове споразумения и договори за техника, материали и всичко, което е необходимо, каза Аврамова.

Коментари

Задължително поле