„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Министър Порожанов: Над 30 хранителни продукти ще бъдат изследвани за двоен стандарт в качеството Те вече са закупени от Австрия и Германия

Шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки, сокове и детски храни от световни производители ще бъдат изследвани за двоен стандарт в качеството, който трябва да открие дали предлаганите у нас продукти се различават от тези в Западна Европа. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който участва в извънредното правителствено заседание, викано от премиера Бойко Борисов.

„Експерти от Министерството на здравеопазването и агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които ще бъдат проведени тестовете“, каза Порожанов.

Изделия от тези 5 групи бяха закупени от Германия и Австрия през седмицата. По думите на министъра ще бъдат изследвани по пет продукта от всяка група, от пет производителя. Те са над 30 и вече са в България. „Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар от големите вериги и след това ще започне анализът“, уточни той.

Анализът ще включва няколко компонента – сравняване на съставките, описани в етикетите, доколко те съответстват на това описание и техните цени.

Според Румен Порожанов, независимо от евентуалните разлики в качеството, в никакъв случай не може да се каже, че въпросните храни са вредни за здравето на потребителите.

„Имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не са сериозен аргумент“, коментира още Румен Порожанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. На кой тези номера? Първо трябваше да направите проверките, после да разравяте ла**ата.

  2. Порожанов, аре стика с тези PR акции. Не ставаш за Министър мой човек, колкото и да те помпат с PR акции – не ставаш!

  3. „От тези в западна Европа!“:)) В Русия прилагат същата психология и речология от време оно. Коминтерна е жив и каквото става у нас, там се повтаря в детайли. Слаборазвити умове могат да вярват на подобна политика в бъдеще време. Всъщност, целия преход към демокрация е в тоя стил, но такъв усет имат само по-старите вълци, но не и агнетата днес.:)Сопляки!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.