Министър Стефан Янев: Вече има сигнали за купуване на гласове

Вече има сигнали за купуване на гласове, но в крайна сметка има създаден механизъм между прокуратурата, ДАНС и МВР, които са по места във всички райони на страната, работят в пълен синхрон и координация, и отговарят на сигналите. Това каза пред БТВ вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Стефан Янев.

За парламентарните избори у нас всички съоръжения по границата ще работят нормално, допълни Стефан Янев.

„Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари.

Идеята е, че правителството и органите извън Изпълнителната власт си вършат работата съобразно техните задължения и законовата рамка в страната и това, което съм казал е, че наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели. Нашите съоръжения ще работят в нормален пропускателен режим”, каза Янев.

По темата за ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата вицепремиерът заяви, че това е едно политическо говорене. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона".

Оградата по границата не е достроена, защото има един участък, който е един от най-трудните, каза министърът.

"Ще ви задам един риторичен въпрос - коя ограда е спряла хода на историята. Сложен е въпросът, защото ние трябва едновременно да имаме работеща граница с нормални добросъседски отношения и в същото време мигрантският проблем е на границата и ни чука на вратата".

Няма спор дали трябва да достроим оградата, но няма и конкретни планове кога и как отделните участъци ще бъдат достроени, допълни Янев.

По думите му ще бъде обявена обществена поръчка, ако се реши да се достроява, но в момента той не е запознат с такива конкретни планове.

Във връзка със заплатите в армията, министърът уточни, че нямат ресурс за повишаването им, но са намерили определени резерви.

"От 1 април ще бъдем в състояние да повишим т.нар. порционни пари – или парите, които се дават за храна".

Сумата, която се дава за храна в МВР е 120 лв., а в армията е 90 лв.. От 1 април тя също ще стане 120 лв. Министърът уточни, че става въпрос за всички военнослужещи, не само за тези, които са по границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България