Министър Стоев на среща с чешкия си колега: От ключово значение е поддържането на добросъседските отношения с РС Македония

Туристическият сезон и условията за пътуване са били сред темите на днешната среща на министъра на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев и чешкия външен министър Якуб Кулханек, който пристигна на работно посещение у нас. В срещата участваха и министърът на туризма в служебното правителство Стела Балтова, както и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.
Мисля, че това, което дискутирахме и по което постигнахме съгласие ще облекчи пътуванията през следващите месеци, коментира министър Светлан Стоев пред журналисти след срещата.

Министър Якуб Кулханек отбеляза, че България е любима дестинация на много чешки туристи и припомни, че преди пандемията около 180 хиляди чешки туристи са посетили България. За нашите граждани е много важно условията за пътуване да бъдат безопасни и прогнозируеми, посочи Кулханек. Той е поставил пред българската страна въпроса дали не може чешките туристи да идват в България 22 дни след поставена първа доза на ваксина срещу COVID-19, без да се налага да се подлагат на тест или карантина. Заместник-министърът на здравеопазването го е уверил, че ще има заседание на експертен съвет, където този въпрос ще бъде дискутиран и чешкият външен министър изрази надежда за позитивен резултат.

Министърът на туризма Стела Блатова посочи, че Чехия е много важен туристически пазар и отбеляза, че целта е през тази година чешките туристи у нас да станат 200 000, съобщава БТА. Балтова е уверила чешкия външен министър, че България и българският туристически бизнес спазват противоепидемичните мерки. Тя е отбелязала, че в Албена заедно с представители на МЗ вече е връчен първият сертификат за сто процента ваксиниран персонал.

Разширяването на ЕС е била друга важна тема на срещата. И от двете страни бе потвърдена европейската перспектива на Западните Балкани, отбеляза министър Стоев. Неведнъж съм споделял, че по отношение на Република Северна Македония е налице пълна приемственост по нашата позиция, за нас е от ключово значение поддържането на добросъседските отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство, подчерта той. Отворени сме за активен диалог и мога да ви уверя, че и през последните дни се прави всичко възможно и от българска страна, и от страна на Република Северна Македония за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни, посочи Светлан Стоев и допълни, че от нашия най-близък съсед очакваме конструктивен отговор за намиране на устойчиво и трайно решение, което ще допринесе за сигурността и просперитета не само на нашите две държави, но и на целия регион.

Министърът на външните работи на Чехия Якуб Кулханек каза, че Чехия полага усилия да бъде разблокиран процесът на разширяване и да покажем на държавите от Западните Балкани, че това общо европейско бъдеще е реално. Знаем, че процесът ще е дълъг, но смятаме, че ЕС трябва да покаже добър сигнал, че на държавите от Западните Балкани се разчита и ще бъдат включени, коментира той. По отношение на Албания и Република Северна Македония си пожелавам във възможно най-близък срок да успеем да организираме междуправителствена конференция, отбеляза министър Кулханек. Знаем, че ще става въпрос само за една стъпка по един много сложен път, който ни очаква, но въпреки това смятам, че имаме общо мнение с българската държава, че подкрепяме държавите от Западните Балкани да влязат в ЕС и един ден да бъдат пълноправни членове на ЕС, подчерта той.

На днешната среща е обсъден и случаят във Върбетице. Това, което се случи в Чехия и експлозиите в България е важен импулс да водим дискусии в рамките на целия ЕС какви отношения да имаме към Русия, подчерта Якуб Кулханек. Интензивно има обмен на информация по този случай между двете страни, посочиха и двамата външни министри.

Сред темите на разговора е било и отварянето на избирателни секции за българските парламентарни избори в Чехия извън посолството и чешкият външен министър е поел ангажимент този въпрос да получи разрешение в следващите дни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България