Министър Танева: Засегнатите от африканската чума животни са над 130 000

Снимка: Архив

Засегнатите от африканската чума животни са над 130 000, а заболяването е причинило депопулация на домашната свиня с около 20% от поголовието, заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава БНР.

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати стопанства, посочи Танева.

Министър Танева присъства на тържественото откриването на новата академична година на Тракийския университет.

„Отчитаме положителни тенденции и изключително намален интензитет по отношение разпространението на болестта африканска чума по свинете“, заяви министър Танев. Тя уточни, че от 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма.

В момента се работи по определяне на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат свине - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Всички решения ще бъдат детайлно обяснени на засегнатите страни, увери министър Танева.

„Какъв е плюсът на стопаните в това? Ако има епизоотия, те биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине“, обясни тя.

Коментари

Задължително поле