Министър Танева: Критиките на еврокомисаря Андрюкайтис за африканската чума са резонни

Снимка: Архив

Резонни са критиките на еврокомисаря по безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, че има опасност България да загуби цялото си свиневъдство. Това коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти.

Тя отказа да назове виновни за ситуацията с африканската чума и добави, че усилията трябва да се съсредоточат върху ограничаването на мащабите на заразата.

"Знам неговите забележки, безспорно е, че имат основание. Аз не мога да ги коментирам. В тази ситуация трябва да направим всичко възможно, за да се овладее кризата. Небрежност, вероятно е проявена в хода на превенцията на заболяването. Ние граничим с Румъния - това е страна с близо 1600 огнища", каза Танева.

Земеделският министър посочи също, че няма пълно осъзнаване на сериозността на проблема. „Ангажирали сме целия научен потенциал, който е на терен в Северна България, да обяснява заболяването на хората, за да получим разбиране“, добави тя. По въпроса за обезщетенията след умъртвяването на животните Танева обясни, че стопаните на прасетата, които не са ги регистрирали, няма да получат средства.

Коментари

Задължително поле