Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Минус 374 млн. лв. са парите за здраве през 2017 г.

Дълговете на НЗОК към болници, фармацевтични компании и зъболекари в страната са в размер на 124 млн. лв., а към други осигурителни системи и лечебни заведения зад граница – още 250 млн. лв. Това констатира служебният екип на вицепремиера по социалните политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев. В условията на такъв дефицит от общо 374 млн. лв. в здравната ни система започват преговорите за нов национален рамков договор, който се подписва всяка година между Българския лекарски съюз и НЗОК за медицинските дейности.

Като гарант на преговорния процес министър Семерджиев постави рамката на споразумението. Постигнато беше и първото съгласие – да се добавят 74 млн. лв. от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ, съобщиха от здравното ведомство във вторник. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити в сектора.

Договорена е била и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента – персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.

Страните в преговорния процес за рамков договор за 2017 г. са решили единодушно да не се допускат пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ заради риск от срив на системата, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е настоял да не се прехвърлят средства между отделните пера в бюджета на НЗОК и за своевременни справки за касовото изпълнение.

„Скоро не е имало такъв шанс за договаряне в здравната система и добронамереност от страна на преговарящите“, е била констатацията на новия председател на надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов.

 

Подписват НРД до 25 февруари

 

Българският лекарски съюз настоява за преразпределение на бюджета на НЗОК. Предвижда се и увеличение на средствата в извънболничната и в болничната помощ през 2017 г., без да се нарушава макрорамката, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация след срещата за нов рамков договор (НРД). Очаква се той да бъде подписан до 25 февруари, преговорите трябва да са приключили, тъй като тогава ще е съборът на лекарския съюз.

 

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници дължат 17 млн. лв.

Задълженията на общинските болници в страната към доставчици на услуги и лекарства са в размер на 17 млн. лв. Това съобщи председателят сдружението на общинските лечебни заведения д-р Неделчо Тотев. По думите му бюджетите на половината от тези болници едва стигат за покриване на трудовите възнаграждения на персонала и има реален риск някои от тях да фалират.

Д-р Тотев акцентира и върху проблема с увеличението на минималната работна заплата, която от тази година е 460 лв. Заради ръста й следва да се вдигнат заплатите на всички категории персонал.

Стоматолози: Денталното ни здраве струва колкото 10 км магистрала

Денталното здраве на целия български народ е оценено и струва около 10 километра магистрала, или се падат по 20 лева и 78 стотинки на човек за зъболечение на година. Така коментира предвидените в бюджета на НЗОК средства за дентални дейности за 2017 г. д-р Стоимен Узунов, представител на Сдружението на българските зъболекари.

По думите му  бюджетът от 147 млн. лева е крайно недостатъчен и предвидените средства ще стигнат само за 20% от осигурените пациенти. На човек у нас за зъболечение се падат по близо 20 лв. на година. Три са дейностите на година, предвидени за деца, с 91 лева обща стойност на този здравен пакет.
Прегледът при зъболекар у нас струва малко под 6,50 лева, а 1,80 лева доплаща пациентът. Д-р Узунов направи сравнение с преглед при ветеринарен лекар на домашен любимец, който е на стойност 15 лв.
За подобряване на денталната помощ у нас от Сдружението на българските зъболекари се обявиха против задължителното членство в  Българския зъболекарски съюз, както и за създаването на професионална камара на съсловните организации в областта на  денталната медицина.

По думите на д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението на зъболекарите, Българският зъболекарски съюз е една номенклатурна организация, която откровено пречи на здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.