Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Мирно! Равнение на Запад! Тази пролет се случи най-масовото вливане на атлантическа кръв в генералитета

В процеса на присъединяване на България към НАТО, благодарение на финансирането от партньорите, стотици български офицери минаха през всякакви курсове, военни академии, и въпреки това години наред стъкленият похлупак над тях стоеше. Те виждаха върха, но нямаше дори как да тръгнат по склона. Началници, които виждаха в тях пряка заплаха, правеха всичко възможно да ги откажат – най-общо. Така огромни инвестиции в образование, огромен опит на хора, участвали в мисии, беше пуснат в канала, докато миришещи на мухъл и Червен площад конформисти дочакаха пенсиите си, компенсациите за отпуски, а някои и политическа отплата за политиката си.

От посолствата на САЩ, на Франция, Германия, Великобритания – избройте ги, настойчиво търсеха отговор защо след похарчените пари офицерите с огромна професионална подготовка в рамките на НАТО биват изтласквани в периферията. Отговорите се размиваха в типичната чиновническа процедура – „спазваме законите“, „нямаме такава практика“, „ами това е прецедент, а вие знаете ли, ако направим един прецедент, каква вакханалия ще настане“.

Тази година, както винаги в деня преди Гергьовден, с указ на президента и по предложение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, бяха произведени петима нови генерали, няколко други бяха повишени в звание и съответно преназначени. Пагоните бяха връчени традиционно на ритуал в президентството, като след това беше отслужен молебен за здравето на Българската армия в ротондата „Св. Георги“.

Това не е най-голямото, нито най-впечатляващото разместване на генералитета. Например през май 2014 г. президентът Плевнелиев връчи пагони на 23-ма висши офицери.

За първи път новото поколение генерали са започнали кариерата си в армията по време на демокрацията и практически всички назначения са хора със западни академии и огромен опит.

Новият зам.-началник на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев до май месец заемаше длъжността заместник командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. Артилеристът започва службата си в един от черните полкове – в Симеоновград. След военната академия в София завършва Колежа по отбрана на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания. Бил е началник на Съвместното оперативно командване, командир на Втора тунджанска механизирана бригада.

На негово място в Солун заминава бившият директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната Иван Ортомаров, който получи и званието „генерал-майор“. Той е бил командир на българския контингент в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „ALTHEA“ и национален командир на 29-и контингент на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Кандахар.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов е назначен на длъжността „заместник-командващ на Съвместното командване на силите“ и е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. Лалов, освен възпитаник на българската авиационна школа и на Колежа по отбрана на Франция, е специализирал отново в Института по въздушна сигурност във Франция и курс по Въздушно-космически операции – Флорида, САЩ.

Държавният глава също взе за съветник супер експерт. Бригаден генерал Васил Лазаров, който пое длъжността при генерал Радев, също е пилот, минал през цялата стълбица на кариерното израстване. Той е възпитаник на Училището за ескадрилни офицери (Squadron Officer School), САЩ. Две години е шеф на отдел „Тренировки“ в Компонентното командване на ВВС на НАТО-Север, Рамщайн (Германия). Има и магистърска степен от Военно-въздушния колеж на САЩ и като за капак е бил три години в Съюзното командване по операциите, Монс (Белгия).

Разбира се по-оскъдна е информацията за новия директор на служба „Военна информация“ бригаден-генерал Пламен Ангелов. Знае се само, че е огромен експерт.

Добро бъдеще предричат на новия бригаден-генерал Маргарит Михайлов, който е назначен на длъжността „директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната. Той също е офицер минал през тежките поделения и през всички стъпала на службата. Мотострелковакът е възпитаник на Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания.

Новият директор на дирекция „Логистика“ в МО – бригаден генерал Митко Григоров, е може би единственият без западна диплома, поне доколкото такава е публичната информация. Но за тиловаците се знае, че са единствените военни, за които няма учение, защото всичко е реално – и в мир, и по време на учения, и по време на война. А той е човек, за когото няма тайни в логистиката.

Флотът се сдоби с нов, опитен заместник-командир. Флотилен адмирал Георги Пенев е командвал всичко, което може да се командва във флота и е участвал във всяко учение и маневра на моряците ни. С перфектен английски и френски.

А един легендарен ас в българските ВВС – Димитър Петров, бе назначен на длъжността „командир на 3-та авиационна база“.

 

Доктрината „Каракачанов“

Образование, офицери, оръжие – така може да се нарече политиката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Амбициите му, една година след встъпване в длъжност, са да приведе в действие идеята си в училищата да започне военно обучение, за да могат младите да са готови при кризисни ситуации; да запълни войската с лисващите кадри, особено с офицери и да започне превъоръжаването на армията. Тази доктрина трябва да превърне България в още по-надежден партньор в НАТО. Може би трябва да се добави още едно четвърто „О“ – опълчение. Доброволният принцип на служба в армията е идея, която набира все повече сила.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Няма лощо ако нато им плаща заплатите…

  2. Много вожд, малко индианец!! Те това е.

  3. А в туркия само този месец са арестувани над 300 военни, и вече са към 2800…, ми като не могат да боравят с руско оръжие, а като чуят – по пет на нож, го изтърват, и панически бягат назад. При нас в БГ, щом дига самолета, и е готов президент. Дефектния спатия, що не изнесе информация, че около военните поделения що няма бардаци, а що им е нужна джендърска полиция, и какви проверки ще прави по училища и градини, ми у нас 14 годишни самотни майки колкото искаш, ама какво е това – бременна жена, според истамбулската конвенция е правилното – бременен човек ли да се казва!? Ми туркия как ще става европейска, като изостава, в швеция вече са с триполови тоалетни, кво сега ще си играем на джендърска идеология ли, в Нато?

  4. Дали ще са по-добри не е ясно, дано, но поне да се махнат тия мухлясали червени генерали, па и тия под тях, че бяха пълен ужас, некадърност до безкрай! Помните ли в първите мисии в Камбоджа, че и в Ирак, какво безхаберие и непрофесионализъм беше?? Мамка им некадърна, заради тях толкова войници умряха. Помните ли базата „Индия“ в Кербала дето я помляха арабуките с един камион и убиха толкова момчета. Толкова беше разрушена че трябваше да се преместят в друг град и всичко това защото входът на базата не беше обезопасен дори по най-елементарен начин. Бяха достатъчни няколко бетонови или железни прегради и камионът нямаше да стигне до базата и нямаше да има никакви поражения. Снайперистите ни убиха шофьора, но камионът засилен стигна до портала и се взриви. Трябва да си пълен идиот за да не сети командването на контингента ни за нещо толкова елементарно. А в тая база малко преди това дойде на посещение, да си направи ПР президента Първанов и Шефа на Генералният щаб на Армията барабар с един самолет Червени Генерали и полковници. Снимаха се, поздравяваха войниците и нали са пълни идиоти и некадърници, никой не видя че тая база е уязвима още на входа. Старите червени шапкари, десетки хиляди по времето на Бай Тошо, отгоре до долу нищо не вършеха, като знаеха само да си носят фуражките и да си получават тлъстите заплати, които народът едвам изкарваше! Докато такива водят армията нищо добро не я чака.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.