Красимир Вълчев: До края на 2019 г. всички училища ще имат изградена wi-fi мрежа

Илияна Йотова: Предизвикателството пред политиците и държавниците е да върнат доверието на хората

Суичър на Burberry подтиква към самоубийство

Пиян с 2,42 промила удря в главата и рита полицай в Хасково

Министър Маринов и турският му колега оцениха високо сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици

Граждани плащат данъци като търговци

Младен Маринов: Афганистанските граждани са основна нация, подаваща молби за убежище у нас

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК

Министър Вълчев: Няма предпоставки за затваряне на училища заради ситуацията с морбилите

Депутатите гласуваха оставката на Карина Караиванова от поста председател на КФН

Брутални „баварци“ нанасят двоен удар Редови 6-цилиндров мотор генерира двигателна сила като за по-голям V8

„Кауфланд” изтегля от продажба опасна детска дрънкалка Клиентите могат да върнат закупения продукт, а сумата ще бъде възстановена

Бебе на четири месеца е прието в болница в Хасково със съмнение за морбили

Шумен чества Панчо Владигеров с концерти, изложби и конкурс На 13 март внуците на твореца и Стунджи свирят със Симфониетата

Автобус с 35 пътници пропадна в канавка край Пловдив Пътят му бил засечен от микробус, няма пострадали при инцидента

Мирно! Равнение на Запад! Тази пролет се случи най-масовото вливане на атлантическа кръв в генералитета

В процеса на присъединяване на България към НАТО, благодарение на финансирането от партньорите, стотици български офицери минаха през всякакви курсове, военни академии, и въпреки това години наред стъкленият похлупак над тях стоеше. Те виждаха върха, но нямаше дори как да тръгнат по склона. Началници, които виждаха в тях пряка заплаха, правеха всичко възможно да ги откажат – най-общо. Така огромни инвестиции в образование, огромен опит на хора, участвали в мисии, беше пуснат в канала, докато миришещи на мухъл и Червен площад конформисти дочакаха пенсиите си, компенсациите за отпуски, а някои и политическа отплата за политиката си.

От посолствата на САЩ, на Франция, Германия, Великобритания – избройте ги, настойчиво търсеха отговор защо след похарчените пари офицерите с огромна професионална подготовка в рамките на НАТО биват изтласквани в периферията. Отговорите се размиваха в типичната чиновническа процедура – „спазваме законите“, „нямаме такава практика“, „ами това е прецедент, а вие знаете ли, ако направим един прецедент, каква вакханалия ще настане“.

Тази година, както винаги в деня преди Гергьовден, с указ на президента и по предложение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, бяха произведени петима нови генерали, няколко други бяха повишени в звание и съответно преназначени. Пагоните бяха връчени традиционно на ритуал в президентството, като след това беше отслужен молебен за здравето на Българската армия в ротондата „Св. Георги“.

Това не е най-голямото, нито най-впечатляващото разместване на генералитета. Например през май 2014 г. президентът Плевнелиев връчи пагони на 23-ма висши офицери.

За първи път новото поколение генерали са започнали кариерата си в армията по време на демокрацията и практически всички назначения са хора със западни академии и огромен опит.

Новият зам.-началник на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев до май месец заемаше длъжността заместник командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. Артилеристът започва службата си в един от черните полкове – в Симеоновград. След военната академия в София завършва Колежа по отбрана на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания. Бил е началник на Съвместното оперативно командване, командир на Втора тунджанска механизирана бригада.

На негово място в Солун заминава бившият директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната Иван Ортомаров, който получи и званието „генерал-майор“. Той е бил командир на българския контингент в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „ALTHEA“ и национален командир на 29-и контингент на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Кандахар.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов е назначен на длъжността „заместник-командващ на Съвместното командване на силите“ и е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. Лалов, освен възпитаник на българската авиационна школа и на Колежа по отбрана на Франция, е специализирал отново в Института по въздушна сигурност във Франция и курс по Въздушно-космически операции – Флорида, САЩ.

Държавният глава също взе за съветник супер експерт. Бригаден генерал Васил Лазаров, който пое длъжността при генерал Радев, също е пилот, минал през цялата стълбица на кариерното израстване. Той е възпитаник на Училището за ескадрилни офицери (Squadron Officer School), САЩ. Две години е шеф на отдел „Тренировки“ в Компонентното командване на ВВС на НАТО-Север, Рамщайн (Германия). Има и магистърска степен от Военно-въздушния колеж на САЩ и като за капак е бил три години в Съюзното командване по операциите, Монс (Белгия).

Разбира се по-оскъдна е информацията за новия директор на служба „Военна информация“ бригаден-генерал Пламен Ангелов. Знае се само, че е огромен експерт.

Добро бъдеще предричат на новия бригаден-генерал Маргарит Михайлов, който е назначен на длъжността „директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната. Той също е офицер минал през тежките поделения и през всички стъпала на службата. Мотострелковакът е възпитаник на Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания.

Новият директор на дирекция „Логистика“ в МО – бригаден генерал Митко Григоров, е може би единственият без западна диплома, поне доколкото такава е публичната информация. Но за тиловаците се знае, че са единствените военни, за които няма учение, защото всичко е реално – и в мир, и по време на учения, и по време на война. А той е човек, за когото няма тайни в логистиката.

Флотът се сдоби с нов, опитен заместник-командир. Флотилен адмирал Георги Пенев е командвал всичко, което може да се командва във флота и е участвал във всяко учение и маневра на моряците ни. С перфектен английски и френски.

А един легендарен ас в българските ВВС – Димитър Петров, бе назначен на длъжността „командир на 3-та авиационна база“.

 

Доктрината „Каракачанов“

Образование, офицери, оръжие – така може да се нарече политиката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Амбициите му, една година след встъпване в длъжност, са да приведе в действие идеята си в училищата да започне военно обучение, за да могат младите да са готови при кризисни ситуации; да запълни войската с лисващите кадри, особено с офицери и да започне превъоръжаването на армията. Тази доктрина трябва да превърне България в още по-надежден партньор в НАТО. Може би трябва да се добави още едно четвърто „О“ – опълчение. Доброволният принцип на служба в армията е идея, която набира все повече сила.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. А в туркия само този месец са арестувани над 300 военни, и вече са към 2800…, ми като не могат да боравят с руско оръжие, а като чуят – по пет на нож, го изтърват, и панически бягат назад. При нас в БГ, щом дига самолета, и е готов президент. Дефектния спатия, що не изнесе информация, че около военните поделения що няма бардаци, а що им е нужна джендърска полиция, и какви проверки ще прави по училища и градини, ми у нас 14 годишни самотни майки колкото искаш, ама какво е това – бременна жена, според истамбулската конвенция е правилното – бременен човек ли да се казва!? Ми туркия как ще става европейска, като изостава, в швеция вече са с триполови тоалетни, кво сега ще си играем на джендърска идеология ли, в Нато?

  2. Дали ще са по-добри не е ясно, дано, но поне да се махнат тия мухлясали червени генерали, па и тия под тях, че бяха пълен ужас, некадърност до безкрай! Помните ли в първите мисии в Камбоджа, че и в Ирак, какво безхаберие и непрофесионализъм беше?? Мамка им некадърна, заради тях толкова войници умряха. Помните ли базата „Индия“ в Кербала дето я помляха арабуките с един камион и убиха толкова момчета. Толкова беше разрушена че трябваше да се преместят в друг град и всичко това защото входът на базата не беше обезопасен дори по най-елементарен начин. Бяха достатъчни няколко бетонови или железни прегради и камионът нямаше да стигне до базата и нямаше да има никакви поражения. Снайперистите ни убиха шофьора, но камионът засилен стигна до портала и се взриви. Трябва да си пълен идиот за да не сети командването на контингента ни за нещо толкова елементарно. А в тая база малко преди това дойде на посещение, да си направи ПР президента Първанов и Шефа на Генералният щаб на Армията барабар с един самолет Червени Генерали и полковници. Снимаха се, поздравяваха войниците и нали са пълни идиоти и некадърници, никой не видя че тая база е уязвима още на входа. Старите червени шапкари, десетки хиляди по времето на Бай Тошо, отгоре до долу нищо не вършеха, като знаеха само да си носят фуражките и да си получават тлъстите заплати, които народът едвам изкарваше! Докато такива водят армията нищо добро не я чака.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.