Арестуваха джихадист на „Шанз-Елизе“, подготвял атентати в Париж и България

Варненски гимназисти отново са първи в конкурс на НАСА

УЕФА разследва Роналдо

Жервтвите на стрелбата в Утрехт станаха три

„Росатом“: Ще построим АЕЦ „Белене“, но при изисквания, гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта

БДЖ съобщава за зачестяване на случаите на замеряния на влакове с камъни

Зонта клуб и болницата в Горна Оряховица организираха безплатни гинекологични прегледи Кампанията е по проекта "100 Х 100" здрави

Крадци на зайци ще се поправят с труд в полза на обществото

Обучават безработни за продавачи и застрахователи 8 лв. дневна стипендия, докато учат

Лекарства за кръвно могат да увеличат риска от внезапно спиране на сърцето

Министър Желязков: 4 милиарда лева е необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп проекти у нас

Холандската полиция търси 37-годишен турчин за стрелбата в Утрехт (СНИМКА)

Георги Вергиев заема мястото на Славчо Велков в Народното събрание

Мария Габриел: 75% от младите хора в Европа не могат да различат фалшивите новини

НАТО призова Русия да върне Крим на Украйна

Мирослав Боршош спечели сърцето на Бойко Борисов По предложение на премиера правителството утре е готово да гласува връщане на изпълнителния директор на НДК

Павлова уволни Боршош за нарушения

Премиерът Борисов опъна с неясни мотиви чадър над шефа на НДК Мирослав Боршош, който очевидно е успял да спечели сърцето му.

Цяла София знае, че дръжката на чадъра държат освен началникът на кабинета му Румяна Бъчварова и няколко соросоидчета, които плашат премиера с протести. Чадърът бе опънат днес.

Ден след като министърът по европредседателството Лиляна Павлова отстрани Боршош от поста. Бойко Борисов направил среща с Павлова, министъра на културата Боил Банов и Мирослав Боршош.

„На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество”, съобщиха от пресслужбата на МС.

От там пропускат да уточнят, че Боршош е дошъл на срещата с луксозен „Лексус“, който той ползва на оперативен лизинг за жълти стотинки. Как уволненият продължава да ползва служебна кола е въпрос към новия координатор на борбата с корупцията Екатерина Захариева.

Посочено е обаче, че премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД.

Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.

Лиляна Павлова уволни Боршош със следните мотиви: „за системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството, а е и застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.”

 

От редакцията

Извън скандалния опит за политически чадър над Мирослав Боршош, „Труд“ приветства връщането на НДК в патримониума на Министерството на културата.

 

Строителният предприемач Николай Галчев:

От НДК ми дължат 10 млн. лв.

05-3– Г-н Галчев, истина ли е, че от два месеца фирмата „Галчев инженеринг“, която осъществява ремонта на НДК нищо не може да работи, тъй като нищо не ви се възлага от изпълнителния директор Мирослав Боршош?

– Имам проблеми с проекта, който не върви. Има решение на междуведомствените групи за много сериозно разширение на обхвата на проекта, а той до ден днешен не ми е възложен. Това е основната пречка. Аз работя само върху първия ми договор, който е значително надвишен с допълнителни предписания от междуведомствената група.

– Знаете ли дали е минала съгласувателната процедура в Дирекция „Архитектура и градоустройство“ за да започне същинския ремонт и преустройството на сградата?

– Зная много добре. Проектът в разширен формат е подаден още преди два-три месеца на възложителя. Но ние не можем нищо са конкретизираме тъй като няма възлагане. Към момента работим единствено по чл. 151 от ЗУТ, което е текущ ремонт.

– Разплатен ли ви е от Мирослав Боршош този текущ ремонт?

– Нямаме нито едно плащане от възложителя от ноември месец. Имаме внесени сертификати за плащане. От един месец възразявам, роптая, но нищо не се случва.

– Колко пари ви дължат?

– По сертификат №1 1,5 млн. лв., по сертификат №2 4,3 млн. лв. Направили сме и аванси за доставки към 4,2 млн. лв. Това означава, че ни дължат към 10 млн. лв. Ние си знаем как се разплащаме с работниците, но от две-три седмици става изключително трудно.

– Какво представляват тези сертификати?

– Изпълнени дейности в обхвата на текущия ремонт.

– Какви са обясненията на възложителя? Защо не ви плаща, след като държавата е дала на два транша вече 35 млн. лв.?

– Всеки ден чувам днеска ще се плати, утре ще се плати и така до днес. Единственото нещо, което е приведено, е първоначалния аванс при сключване на договора в размер на 3 млн. лв.

 

Купуването и продаването на влияние с държавни пари вероятно е престъпление

Подкрепиха го тези, на които е раздавал пари

Договори на стойност 1.2 милиона лева е подписал като директор на НДК Мирослав Боршош – това показват номерата на документите и сумите срещу тях, с които „Труд” разполага. Договорите са подписвани през 2015 и 2016 година.

200 хиляди лева е получила фирмата „Имперс” ЕООД за външна реклама. От един от билбордовете грееше ликът на Боршош.

Отделно 19 200 лева са дадени на „Апри арт” ЕООД за „аранжировка и доставка на букети, венци, кошници за събития в и извън НДК”.

Близо 63 000 лева са отишли за издаване на вестник „НДК” с тираж 10 000 броя месечно. Средствата са за Издателска къща „Св. Георги Победоносес” ООД. 24 000 лева са дадени на „360 Солюшънс ООД” за „статистическо обслужване на прояви и събития в НДК.

Отделно старият нов шеф на Двореца е давал държавни пари и на филмови проекти през същите две години от управлението си – става въпрос за 42 500 лева.

Това става възможно, след като през 2015 година директорът настоява за разрешение НДК да продуцира филми и такова му е дадено.

 

След като Боршош бе отстранен от поста в понеделник в няколко онлайн медии се появи информацията, че той е получил „мощна подкрепа от много български интелектуалци”. „Труд” си направи труда да представи неколцина от интелектуалците. Има и други 5-6 от същия калибър.

 

През последните 2 години и половина НДК се превърна наистина в Дворец на КУЛТУРАТА! Основна заслуга за това имаше Мирослав Боршош

Найо Тицин, режисьор и продуцент на филма „Да обичаш Кармен“, финансиран с 5000 лева от Боршош.

 

В каквото и да бъде обвиняван, няма как да бъде скрит или подменен фактът, че Мирослав Боршош е един от най-добрите мениджъри, които сме имали в културата.

Диляна Димитрова, собственик на сайта „Площад Славейков“, получил 7800 за реклама от Боршош.

 

Не знам с какво мога да помогна, но имаш пълната ми подкрепа!

Камен Алипиев, журналист от БНТ, получила 24 000 лева за реклама от Боршош.

 

Боршош остава директор! Когато си заработил обществената подкрепа и доверие е така!

Георги Тошев, автор на филм за актрисата Катя Паскалева, на който НДК е съпродуцент.

 

Още по темата

 1. Кабинетът с план за спасението на Боршош

 2. Директорът на двореца е освободен за неизпълнение на указания на принципала Павлова уволни Боршош (ОБЗОР) Новият шеф на НДК е Борислав Велков

 3. Live Лиляна Павлова уволни шефа на НДК Мирослав Боршош Борислав Велков е новият изпълнителен директор

 4. Боршош прави незаконни преустройства в НДК ДНСК приключи проверката със заключения за нарушения по ЗУТ

 5. Най-сетне е публикуван отчет за 2016 г., за 2015 г. все още няма Шефът на НДК крие загуби на десетки милиони Мирослав Боршош не дал на одиторите документи и информация

 6. Лиляна Павлова: Три проверки са разпоредени в НДК

 7. След публикацията на „Труд“ Кой краде парите от НДК Министър Павлова вкарва одитори на Боршош Проверяват обществените поръчки, строителството и харчовете на Боршош

 8. Live На 22 август 2016 г. МС дава 17 млн. лв., на 23-ти започват ударно харчене Прокуратурата и ДАНС разследват ремонта на НДК Шефът на двореца Мирослав Боршош дава от парите за председателството за заплати, ток и театър „Азарян“

 9. Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца Никой не знае къде са потънали 10 млн. лв., отпуснати от правителството

 10. Над 40 млн. лв. гълта преустройството на двореца за председателството на ЕС Ремонтът на НДК излиза златен Лиляна Павлова призна, че има нужда от допълнителни средства

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Мръсника Борисов обича малките си крадливи еврейски мръсници. Крадец при крадеца отива.

 2. Мръсника Борисов обича малките си крадливи еврейски -м-р-ъ-с-н-и-ц-и-. Крадец при крадеца отива.

 3. Г-н Галчев дължи на всеки втори в пиринския край пари. Вместо да е в затвора, той строител го играе…. Цццццццц

 4. Срам и резил за българската демокрация. Единия го маха, другия го връща, то като в митниците стана…. Боко, Боко, Боко, почваш да навлизаш в тинята….

 5. На си ти куклите, дай си ми парцалките! Хубава работа ама ГЕРБаджийска.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.