„Миротворец“ - черният списък с "врагове на Украйна"

„Миротворец“ е украински сайт с база данни за лица, които Украйна счита за врагове на страната. Официално се нарича "Изследователски център за признаци на престъпления против националната сигурност, мира, човешката сигурност и международни правов ред на Украйна".

Като адреси в горния десен ъгъл на сайта са посочени Ленгли, Вирджиния (където се намира централата на ЦРУ) и Варшава, Полша. Има две полета за администраторски достъп чрез потребителско име, парола и код - за украински и за чуждестранни служби.

Сайтът крие кой е собственикът и къде се хоства, показва проверка в световната база данни за домейни WHOIS.

Главната страница на "Миротворец" е пълна с брутални снимки на трупове на руски войници. Сайтът известен като черен списък, след като включени в неговата база бяха убити, а в профилите им в сайта се поставя надпис „Ликвидиран“.

„Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г.

Сайтът нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от списъка. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец” се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран”. Разделът със списъка на хора на този сайт е наречен „Чистилище”.

От създаването му до средата на май 2016 г. „Миротворец” сочи като свои партньори украинското МВР, СБУ (Служба за сигурност на Украйна) и други официални силови структури. Това се променя, след като в началото на май 2016 г. сайтът публикува личните данни на много журналисти от големи световни медии като АФП, Ройтерс, ВВС, „Ал-Джазира” и др. След острата международна реакция, структурата по правата на човека към Върховната рада се обявява за закриването на „Миротворец” и той наистина е спрян. Но само за броени дни. После отново възобновява работата си, която продължава и до днес – вече без да сочи като свои партньори МВР или СБУ. Но пък има раздел, предоставящ специален достъп за спецслужбите на Украйна и за чуждестранни спецслужби.

Списъкът на "Миротворец" в момента обхваща стотици журналисти, политици, общественици от целия свят. Сред тях са унгарският премиер Виктор Орбан, хърватският президент Зоран Миланович, генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламард, американският журналист от NBC News Киър Симънс, основателят на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс и много други публични личности, както и хиляди руски военнослужещи.

Сред българите в черния списък с "врагове на Украйна" са проф. Иво Христов и доц. Валентин Вацев, Румен Петков, Ваня Добрева, Волен Сидеров, Елена Йончева, Велислава Дърева и други.

На 15 април тази година е добавена и журналистката Диляна Гайтанджиева с нейните три имена, снимки, година, място на раждане, профили в социалните мрежи, медийни публикации и личният ѝ блог.

„Над 100 души, които са включени в базата данни на „Миротворец“, са били съдени от украински съд. Информацията, която разгласява този уебсайт, служи за повдигане на обвинения, доказване на обвинения и поставяне на присъди", заяви Гайтанджиева. Самата тя е посочена като отговорна и разследвана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) за разследванията си за биолаборатории на Пентагона в Украйна и за износ на българско оръжие през трети страни за Украйна. Според „Миротворец“ тези разследвания били теории на конспирацията и фалшиви новини.

Върховният комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) призова Украйна да разследва сайта, но „Миротворец“ продължава работата си въпреки многократните искания от страна на ООН, посланиците на Г-7, ЕС и правозащитни групи да го затворят.

„Независимо от нашите многобройни, дългогодишни обръщения, включително и към американците, да преустановят подкрепата си за този сайт и да спрат да го поддържат, независимо от апелите ни към международната общност, на международни формати, този сайт и досега продължава работи“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за Мартин Карбовски миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения