Мистерия в доклада за издирването на Боян Петров

Информациите за това къде е открита палатката му се разминават

Индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust, които следеше отблизо операцията по издирването на Боян Петров при хималайския връх Шиша Пангма в Тибет, публикува финалния доклад с хронология на спасителната операция. Тя приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след изчезването на българския алпинист.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет обаче - "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров" - докладът повдигна нови въпросителни около съдбата на Боян.

Хронологията по дни:

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал.

Боян Петров изчезва под Свято място

Тримата шерпи не откриха Боян Петров в Лагер 1

Лошото време осуети спасителната акция

11 май: Започва операция за издирването му по въздух - с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания Simrik Air потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

МВнР: Три хеликоптера са излетели от летище Катманду в Непал

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

Спасителите не откриха Боян Петров в Лагер 2

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист.

Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му.

Хеликоптерите не са успели да се включат в издирването на Боян Петров днес

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3.

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа.

Вижте тениската и инсулина, намерени под Шиша Пангма

Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2. Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират в хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинецът и спасителния) визират едно и също място. "Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България