Борис Бекер - Мистър Бум Бум

German tennis legend Boris Becker takes his seat ahead of the English Premier League football match between Chelsea and West Ham United at Stamford Bridge in London on August 15, 2016. / AFP PHOTO / Justin TALLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Какво може да направи едно момче на 17 години? Да се влюби за първи път, да изпуши първата цигара или да усети дебютно махмурлука. Много рядко, само веднъж в историята, едно 17-годишно момче спечели определения за най-велик тенис турнир в света - „Уимбълдън”. Името му е Борис Бекер. Утре навършва 49 години.

Мистър Бум Бум. Бомбардировача. Барона на шлема. С тези три прозвища Бекер разстрелваше съперниците си за 15 години на корта. Като малък родителите му - архитект Карл-Хайнц Бекер и съпругата му Елвира - въобще не искали Борис да спортува. „Планът на родителите ми бе да завърша училище, да отида в университет и да си намеря уважавана професия - твърди звездата. - В главата ми обаче имаше само тенис...”

Така през 1985-а, едва на 17 години и 227 дни, Бекер отиде на „Уимбълдън”. Стана най-младият тенисист с титла от Големия шлем (този рекорд бе счупен по-късно от Майкъл Ченг със 117 дни), но завинаги остана №1 на свещената трева в Лондон. Никой на централния корт не можеше да повярва как младият Бекер сразява Кевин Кърън. А за да докаже, че нищо случайно не се е случило, Борис се върна на финалите и на следващата година, където отвя световния №1 Иван Лендъл.

Играта на Бекер се базираше на мощен сервиз и бърза атака към мрежата. На много мощни ругатни по свой адрес и счупени от яд ракети. Спечели всички турнири от Големия шлем без „Ролан Гарос”. Всъщност в цялата си кариера Бекер не триумфира нито веднъж на червено, където играта е по-бавна и технична. Но това не попречи да влезе в Залата на славата на световния тенис. И как иначе? Световен шампион стана през 1989-а, когато бе избран и за №1 през цялата година. Освен титлите в 14 държави спечели и олимпийско злато на двойки с Михаел Щих в Барселона през 1992-ра.

Колкото последователна бе кариерата на Борис, толкова луд се оказа личният му живот. Първо се ожени за актрисата Барбара Фелтус, от която има две деца. Но Германия изпадна в шок, когато двамата лъснаха чисто голи във фотосесия на корицата на списание „Щерн”. А снимките бяха на бащата на булката. Любовта загасна през 2000 г., когато Барбара избяга в Маями, а след това съдът постанови на Бекер да плати 2,5 милиона долара. В биографията си Борис признава, че е изневерил с проститутка, докато Фелтус била бременна за втори път, и това се оказало фатално за брака им.

Идва и история, за която ще се говори, докато свят светува. И тя разказва как се прави бебе за... 5 секунди. Точно толкова продължил сексът между Борис и руския модел Ангела Ермакова в лондонски ресторант след загубен мач на „Уимбълдън”. Малко алкохол, замаяни глави, тоалетна и... се роди Ана. Наложи се ДНК тест, за да признае Бекер русокосата красавица като своя. Седем години по-късно Борис вече бе разведен, а в съда поиска попечителство над дъщеря си, защото „лошата баба” я вдигала грубо във въздуха.

През 2009 г. е последният брак на Бекер - с дъщерята на своя бивш мениджър Аксел Майер-Вьолден. Така днес Борис е влюбен в Александра, от която има син.

Когато приключи с тениса, Бекер обяви, че никога повече няма да се занимава с този спорт. Още едно неизпълнено обещание. „На 22 години вече имах титли от „Уимбълдън”, Ю Ес Оупън, „Дейвид Къп”, бях №1 в света - твърдеше Бекер. - Следващата стъпка в кариерата ми ще е голяма и няма да е в тениса.”

Започна да участва в различни шоу програми. Включи се в световния покер тур, от който спечели над 90 000 долара. През 2009-а пусна своя интернет платформа на английски и немски. Стана патрон на фондацията на Елтън Джон срещу СПИН. И води предаване за бързи коли. Живот на скорост, нали?

Но кръвта вода не става. От 2014-а Бекер е личен треньор на най-добрия в съвременния тенис - Новак Джокович. Откакто са заедно, германецът е помогнал Ноле да спечели 6 от 12-те си титли от Големия шлем и 14 от 30-те трофея в турнирите от Мастърс 1000.

През 2013-а Бекер даде ексклузивно интервю за „Труд”, в което посъветва Григор Димитров: „Трябва да е по-сериозен и да наблегне повече на тренировките. Димитров много ми харесва и може да е един от десетте най-добри на корта. Да му пречи връзката с Мария Шарапова? Напротив - помага му.”

Е, оттогава Бекер все още е с Александра, а Гришо смени Маша с Никол.

Едва победи Бойко Борисов

Бойко Борисов, многократен победител в „Труд Мастърс”, се оказа един от най-коравите съперници на Борис Бекер на корта. През 2010-а германската легенда гостува в София и в тандем с нашата прима Магдалена Малеева срази в демонстративен мач от един сет Борисов и партньора му Илия Кушев. Но Борис и Маги трябваше да обръщат дуела - губеха с 0:3, преди да спечелят с 6:3.

Футболът е една от големите страсти на Бекер. Любимият му клуб е „Байерн” и той пътува от Лондон, където живее, за почти всеки домакински мач на баварците в Мюнхен.

ЗА НЕГО

Борис направи Ноле по-силен

През цялата си кариера Борис Бекер играеше изключително агресивно. И сега като треньор предава това на Новак Джокович. Откакто Борис му е треньор, сърбинът стана много по-силен. Ако Джокович придобие докрай мощта на Бекер и към нея прибави своята техника, ще е непобедим.

Джон Макенроу, американска тенис легенда

Няма да отида с него на почивка в Ибиса

Бекер знае много добре какви предизвикателства са ми нужни, как да повлияе върху психиката ми на големи турнири и големи мачове. Прави отлично стратегията, защото беше велик тенисист особено на трева. Борис има безкрайно много опит и е важен за мен най-вече психологически. Уважаваме се безкрайно, но не трябва да сме първи приятели. Смеем се много заедно, близък съм с членовете на семейството му. Но приятели? Няма да отида с него на почивка в Ибиса.

Новак Джокович, сръбска тенис легенда

Никога не сме били врагове

В медиите много пъти са ни изкарвали врагове. Но ние бяхме само съперници. Борис винаги е казвал, че аз съм му бил най-трудният. На финала на „Уимбълдън” през 1988 година мачът спря заради дъжд. Влязохме в една съблекалня. Аз играх карти с треньора ми в единия край, а той седеше в другия. Когато го бих по-късно, дойде и ме помоли да пипна купата. „Искам само да усетя чувството”, ми каза Бекер. Голям шампион е.

Стефан Едберг, шведска тенис легенда

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети