Митове и чудовища от пясък в Бургас

22-ма майстори изваяха уникалните скулптури

Нечакан дъжд отлага началото на фестивала два пъти

Сред произведенията са сцени от Властелина на пръстените и Игра на тронове

През лятото всички бургаски пътища водят към уникалното градче на пясъчните фигури в Бургас. Тази година то отвори врати в началото на юли. Тема на фестивала, който радва и възрастни, и малчуганите е “Митове и чудовища”. Фигурите са изваяни от над 5000 тона пясък със специални примеси, което ги прави изключително здрави и устойчиви.

Заради честите превалявания през последните две седмици, откриването на 11-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас бе отлагано два пъти, но Община Бургас, която е организатор на събитието, спази традицията- нейните жители да разгледат експозицията първи и безплатно.

На 7-ми юли уникалните пясъчни скулптури можеше да бъдат разгледани напълно безплатно.

Фестивалът е на обичайното си място- в парк “Езеро”, близо до Конна база - Бургас. Той ще работи всеки ден от 08.00 до 22.00 часа, чак до края на септември. Цените остават непроменени: за деца до 7 години посещението е безплатно, редовният билет е 3.50 лв., за ученици и пенсионери - 1.50 лв., а за група над 10 души - по 2.50 лв. на човек.

Тази година двадесет и двама творци от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България работиха по атрактивната тема “Митове и чудовища”. На входа на експозицията ще ви посрещнат двете кули от Толкиновата сага “Властелинът на пръстените” - Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Сред склуптурите има и такава, инспирирана от най-гледания сериал “Игра на тронове”. Тя изобразява Денерис и дракона. Във фестивалната зона са изваяни още горгоната Медуза, циклопи, чудовището от Лох Нес, орк от света на Warcraft и др.

Един от авторите на пясъчна фигура е художникът Добрин Вътев. Той е направил “Хищникът срещу Пришълеца”. Разказва, че с колегите си са започнали работа на 15- ти юни и най- много ги е затруднил дъждът. Дори се наложило да опаковат фигурите с найлони и Пясъчното градче заприличало на изложба на Кристо. Оранжевите кодове за лошо време, които се задържаха цяла седмица, че и повече, най- много възпрепятствали скулпторите от чужбина, защото те имали билети за връщане по родните си места, а бурята събаряла различни орнаменти от композициите им. Българските им колеги обаче, им ударили рамо и поели да довършат повреденото от стихиите.

 

Фигурите са по-обемни и не са на постаменти

Няколко циклопа, но само един - забавен

Едноок гигант впечатлява с внушителния си ръст от 5 метра

Миналата година темата на фестивала бе за известни кино герои. Очаква се през това лято скулпторите с оживели митове и чудовища да привлекат още повече публика, а децата буквално да се влюбят в композициите, които са направени с много труд, вдъхновение и радост от авторите си.

В градчето има няколко циклопа. Те са различни. Единият е дори забавен. Негов автор е украински скулптор. Това е добрият циклоп. Турски автор, който живее в Германия също е направил циклоп, но по-страшен. Неговият циклоп е най- голямата фигура тази година, близо пет метра висок. Със сигурност, на никого няма да му се иска да го срещне наяве, шегуват се посетителите. Австралийският скулптор, който идва и участва във всяко издание на фестивала е пресъздал чудовището Лох Нес от едноименното шотландско езеро, вълнуващо въображението векове наред.

Различното на фестивала тази година е, че авторите и скулптурите са повече, коментира Венцислав Тасев, един от хората, които отговарят за изпълнението на фестивала. Има повече български автори, в сравнение с минали години. За родните художници това е учене на ново изкуство, много от тях вече имат покани да участват в подобни пясъчни фестивали в чужбина.

Обемът на фигурите е по-голям, а това лято те вече не са на пясъчни постаменти. Това означава, че цялото количество пясък е използвано за направата на фигурите.

Всеки автор пресъздава фигурите според своята чувствителност, но тъй като безспорно децата са най-многобройните гости на фестивала, ние сме изцяло обърнати към тях, заключават организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл