Михаил Билалов - Стани рогат

След повече от година пауза нов български филм тръгна по кината. Михаил Билалов влиза в главната роля в “Голата истина за група “Жигули” - свежа музикална комедия, с приятен хумор, звезден актьорски състав и малко носталгия по идолите от близкото минало.

Виждали сме Михаил Билалов във всякакви роли, и сякаш всички еднакво му отиват. Безспорно той е най-обичаният злодей за родната публика с образа на Петър Туджаров-Джаро от сериала “Поп прикритие” и досега, близо 10 години след премиерата на първи сезон, все още е познат като Джаро.

В “Голата истина за група “Жигули” го виждаме в друга убедителна роля - застаряващ мъж от средна класа, който сега си изкарва хляба като автор на чалга парчета, а като млад е бил фронтмен на суперуспешна в началото на 90-те бунтарска рок група. Любовни драми и несходства в характерите разделят музикантите и всеки тръгва по своя път, далеч от блясъка и славата. 30-години по-късно обаче се събрат заради щедро предложение от най-големия им фен (в ролята Август Попов).

В лентата на режисьора Виктор Божинов виждаме Билалов с един вече познат на публиката и доказано успешен тандем (от сериала “Връзки) - с Лилия Маравиля, както и Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Димитър Рачков.

Образът на Билалов е изключително симпатичен на зрителите - той е талантлив, но закъсал баща, който спешно се нуждае от пари, за да изпрати дъщеря си да учи в Лондон. И така започва приключението със събирането на група “Жигули”.

Приключението на Билалов на сцената сякаш му е предопределено още от малък. Израства в семейство на актьори и не е много чудно, че тръгва по същия път. Казва, че откакто се помни около него има актьори. Майка му - Ана Костова бе драматична актриса, а баща му - Георги Билалов - комедиен.

Детството му минава зад сцената и в публиката. Когато представленията свършвали, той се показвал заедно с актьорите, защото много обичал да гледа как публиката ръкопляска. Чувство, което вече със сигурност му е познато. По-късно като ученик никога не мечтал да става актьор, но пък във ВИТИЗ му се струва най-лесно да влезе.

През 1989 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов. И професията му се отдава лесно.

Година по-късно е назначен с конкурс в Театър “София”. През 1994 г. получава “Аскеер” за изгряваща звезда за ролята си в постановката “Мадам Бътерфлай”.

Съвсем скоро след това обаче заминава да специализира във Висшата национална консерватория по драматично изкуство в Париж. Остава във Франция и работи какво ли не - като продавач на картини, сервитьор, готвач. Към готварството не би се върнал, защото му се сторило много стресиращо бързото изпълнение на поръчките, които му носили сервитьорките. Спомня си, че имал трудни години на безпаричие и кошмари.

Не след дълго прави пореден остър завой в живота си. През 2001 г. завършва архитектура на ландшафта и открива собствена фирма за проектиране на паркове и градини. Завръща се на българската сцена през 2009 г. с образа на Мартин в спектакъла на Явор Гърдев “Козата, или коя е Силвия” в Народния театър. Когато започва работата по пиесата има два месеца да се подготви. Разказва, че работел върху текста денонощно. Именно дисциплината е онова, което казва, че му липсва в българските актьори, а го вижда във Франция. “Всичко друго си имаме, но нямаме дисциплина и това много пречи на доброто качество”, смята Билалов.

Сериалът “Под прикритие” остава е най-емблематичната му роля (2011- 2014 г.). За дни Джаро се събужда всенароден любимец. Българската публика изглежда е зажадняла за добре изиграния образ на лошия. Сигурно затова Джаро “живее” и сега, много след края на сериала. И до днес хората се подбутват по улиците и казват “Я виж - Джаро!”.

Следват още две роли в ТВ сериали. Едната - за кратко в “Четвъртата власт”, където играе главен редактор на вестник. През 2015 и 2016 г. влиза в ролята на Тони в сериала “Връзки”.

През 2018 г. Билалов става водещ на култовото предаване “Стани богат”, което започва да се излъчва по БНТ1. Макар да седнеш в стола на Ники Кънчев, изобщо не е лесна задача, Билалов бързо печели симпатията на зрителите с уместните си коментари и тънкото си чувство за хумор.

55-годишният актьор има две деца - Данае-Анна и Олга-Елена, от вече бившата си съпруга която е японка. Дълги години е запален по джудото и именно на тренировка се среща с майката на децата си. Контузия в колената обаче го кара да се преориентира към айкидото.

 

Има страхотно чувство за хумор

В “Голата истина за група “Жигули” си партнираме за пореден път, но този път не сме толкова близки, като във “Връзки”. Приятно ми е да сме отново заедно с него. Аз съм си свикнала да работя с Мишо, както и с Ирини. Тази компания, която беше събрана във филма, беше много рискова, защото всички са със страхотно чувство за хумор и непрекъснато се забавлявахме, обаче като се кажеше: “Камера работи” и някак си успявахме да бъдем максимално концентрирани.

Актрисата Лилия Маравиля

 

Много ми помогна на снимките

Ролята ми е кратка, но ключова, защото “Жигули” стартира с моята поява и след това действието се завързва. Аз имах само един снимачен ден и нямах възможност да се сближа с някого от екипа, но мога да кажа, че за мен беше голямо приключение да си партнирам с Михаил Билалов. Той много ми помогна и ме предразположи.

Фолк певицата Камелия

 

Ролята е писана за него

Сценарият на “Голата истина за група “Жигули” е мислен за една част от актьорите. Писан е за Мишо Билалов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Другата част се наместиха в хода на писането на сценария. Всички положиха сериозни усилия. Актьорите репетираха двуразово, по 4-5 часа на ден свиреха заедно. И, да, те наистина свирят песните!

Режисьорът Виктор Божинов

 

Убедителен е и респектира

Голямо удоволствие беше да работя с Билалов. Много талантлив! Преди това го бях гледала в постановка в Народния театър - “Козата”, и му станах фен. Този мъж изигра влюбен в една коза толкова убедително, че ме респектира яко. Радвам се, че познавам тези хора, общуването с тях ме обогатява.

Актрисата Елена Карабойчева

В червения костюм на Дявола

В момента може да видите Михаил Билалов и на театралната сцена, където прави не по-малко запомнящи се роли от тези в киното и телевизията. Една от най-новите е “Той е Дяволът”, под режисурата на проф. Здравко Митков в Младежкия театър. Нещо между черна комедия и криминална мистерия, в която Билалов е зашеметяващ в яркочервения костюм и психиката на своя сатанински персонаж.

Сред другите най-известни роли в театъра му са “Разделям двойки по домовете”, “Нощна пеперуда”, “Дневникът на един Дон Жуан”, “Козата, или коя е Силвия”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети