Мицотакис и Ердоган ще се срещнат във Вашингтон

Въпреки че срещата между премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган не беше в дневния ред, мисиите на Гърция и Турция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон са в постоянен контакт, за да може тя да се състои в сряда, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Според съобщенията срещата няма да е дълга, нито ще бъде „всеобхватна“, а ще се фокусира върху прегледа на постигнатото напоследък в гръцко-турските отношения.

Освен това за Атина такива срещи винаги са добре дошли, дори и да са кратки, тъй като, както Мицотакис публично заяви, „моята среща с г-н Ердоган не трябва да е новина“.

При заминаването си за САЩ турският президент подчерта, че „Турция е един от първите пет съюзника, които дават максимален принос в мисиите и операциите на НАТО“, като подчерта, че Турция е една от страните, които формират „гръбнака“ на Алианса. .

Той също се позова на окупирания от Турция северен Кипър, който нарече „Турска република Северен Кипър“, като каза, че е „пълноправен член на тюркските държави“, подчертавайки, че „ние работим върху това как да приобщим Северен Кипър към точка на пълноправно членство.“ Той подчерта, че една от целите на Турция е да подобри отношенията между турско-кипърския лидер Ерсин Татар с ръководителите на тези тюркски държави, доколкото е възможно.

Вторият важен въпрос за Атина по време на тридневната среща на върха на НАТО е този за Северна Македония. Мицотакис отдавна каза, че ще повдигне провокациите на ръководството на страната относно подкопаването на Преспанския договор за името, който подписа с Гърция на срещата на върха на НАТО. Това е подходящо, тъй като Северна Македония стана член на НАТО в резултат на Преспанското споразумение.

Всъщност Мицотакис трябваше да има среща във вторник вечерта в Съвета за външни отношения с Даниел Спекхард, президент и главен изпълнителен директор на Corus International и бивш посланик на САЩ в Гърция, където се очакваше да повдигне няколко въпроса, включително Северна Македония. Правителствени източници казаха, че се очаква гръцкият премиер да каже, че съседната страна „дори не спазва първата страница от това споразумение“.

Официална среща с новия премиер на Северна Македония Християн Мицкоски не е била в дневния ред, нито ще бъде, според правителствени източници. Не е изключена обаче среща на четири очи в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят