Мицотакис поиска от Ердоган подновяване на преговорите по кипърския въпрос

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис и Тайип Ердоган проведоха петата си среща за последните 12 месеца в кулоарите на срещата на върха на НАТО, съобщава ERT. Двамата лидери направиха преглед на гръцко-турските отношения, като потвърдиха, че комуникационните канали остават отворени.

Следващата насрочена среща, този път с конкретен дневен ред за продължаване на диалога между Гърция и Турция, се очаква да се състои през септември в Ню Йорк.

Мицотакис изрази  задоволството си от сътрудничеството с турските власти в борбата с нелегалната имиграция. Двамата лидери се съгласиха за  взаимната полза  от поддържането на атмосфера на спокойствие в двустранните отношения. Те се споразумяха също така да засилят сътрудничеството за постигане на целта за удвояване на обема на двустранната търговия. Те обсъдиха и  следващата си среща, която ще се проведе през септември в Ню Йорк, в кулоарите на Общото събрание на ООН .

Гръцкият премиер се спря на  кипърския въпрос , като подчерта, че 50 години след трагедията от '74, Кипър, страна-членка на ЕС, не може да остане разделен и отново подчерта необходимостта от рестартиране на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос.

В съобщението на Дирекцията за комуникация на турското президентство се посочва, че по време на срещата са били обсъдени двустранните отношения между Турция и Гърция, регионални и глобални въпроси.

Отбелязва се също, че президентът Ердоган е заявил, че " Турция продължава усилията си да развие дух на солидарност с Гърция въз основа на принципа на добросъседството и че тези усилия ще продължат да се увеличават ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят