Младен Маринов - Борец с безредиците

Изненадващо или не главният секретар на МВР Младен Маринов бе предложен от премиера Бойко Борисов за поста вътрешен министър и кандидатурата бе одобрена. Така за втори път в най-новата ни история професионалист №1 в МВР влиза в ролята на първата политическа фигура във ведомството, отговорно за опазването на сигурността и обществения ред. Първият случай бе през 1997 г., когато министър на вътрешните работи стана Богомил Бонев, работил като главен секретар на МВР в правителството на Филип Димитров през 1991-1992 г.

Изборът на Младен Маринов идва след оставката Валентин Радев, който сам през 2017 г. предложи Маринов за поста на главен секретар. Затова донякъде са прави онези, които твърдят, че МВР продължава да се управлява от същия екип, да работи по същия начин и пак да допуска грешки и слабости, заради които се искат и подават оставки.

И така - само след броени дни от Младен Маринов зависи тези прогнози да бъдат опровергани. В кабинета на ул. “Шести септември” влиза човек, който от дете е мечтал да стане полицай, нищо че през 80-те години на миналия век полицията се казваше милиция и изпълняваше основната функция на “биещото сърце на Партията” (тогава партията беше една и се пишеше с главно П - б.а.).

Младен Маринов е роден в Тетевен през 1971 година. Разказва, че още като ученик е бил вдъхновен от своя вуйчо - началник на РПУ-то в град Ябланица, да избере милиционерската униформа. Затова и още в 7-и клас с желание, а не по принуда или по чужда воля, се записал в сержантското училище в Пазарджик. Оттам е историята с двете му счупени ръце, станала медийно известна миналата година, когато Маринов бе избран за главен секретар. Като курсист той се изкачвал с набирания по наклонена стълба, но понеже бързал, не успял да се задържи на най-горното перило. Паднал от 10-метрова височина, все едно от триетажна сграда и счупил и двете си ръце. Началниците му искали да го освободят от училището, но гипсираният младеж казал: “Не”. Зад него застанали и другите момчета, неговите приятели, готови на всичко, за да помогнат на “изпадналия в беда един от нас”. Да, цитатът е от песента във филма “Вчера” (1988 г.), предвещал рухването на тоталитарната система.

Благодарение на приятелите, които помагали на Младен да се облича, да се храни и да се къпе, той останал в училището и до дните на споменатото рухване. Още през ноември и декември 1989 г. и чак до края на 1990 г., когато улиците на София вряха и кипяха от митинги, шествия, бдения, палаткови лагери и гражданско неподчинение, Маринов и неговите съученици били докарани от Пазарджик в София да се справят с безредиците. Следва да се отбележи, че демонстрантите тогава не нападаха полицаите. Напротив - щитове и шлемове бяха обкичвани с цветя, а множеството скандираше: “Полицията е с нас, чакаме и армията!”

На следващата 1991 г. Маринов постъпва в СДВР и го разпределят в поделението за охрана на масови мероприятия. И той, както и повечето му колеги не са от София, нямат и квартири и ги настаняват в общежития в МВР-училището в квартал “Хаджи Димитър”, наричано Шаолин. Живее там няколко години. Към 1994 г. поделението му се нарича “Борба с масовите безредици” (БМБ) и остава така в масовото съзнание след случая в кв. “Белите брези” от януари 1994 г., когато при “ювелирна акция” полицаи от БМБ разстрелват свои колеги от отряда на баретите. Следват трансформации и 4-5 нови имена на службата, но както и да я кръщават, тя и до ден днешен си остава за борба с безредиците и заедно с жандармерията е пращана да потушава страстите. До 2011 г., когато става шеф, почти цялата кариера на Маринов минава в това поделение и “Охранителна полиция” на СДВР. Пращан е навсякъде - при водната криза на София през 1995 г. да брани водопровода Джерман-Скакавица, да пази парламента през януарските събития на 1997 г., да озаптява бунтове в Боровец при събаряне на незаконни постройки през 1998 г. Участвал е в овладяване на безредици в цигански махали, с гръб към терена е бил на десетки футболни мачове, до него са избухвали бомбички, замеряли са го със стотинки, бутилки, дървета и камъни. За последно по улиците е с полицаите, които охраняват протестите срещу правителството на Орешарски.

По негови думи през всичкото време не спирал две неща - да учи и да тренира, за да поддържа физическата си форма. Завършва Академията на МВР, става магистър по “Право” в УНСС, завършва и магистратура “Управление при кризи” във Военната академия “Г.С. Раковски”.

Когато Маринов ставаше шеф на СДВР през 2014 г. и главен секретар на МВР през 2017 г., негови “доброжелатели” пускаха новини, че през 90-те години е ходил да пази “на частно” едни момчета с БМВ-та и ланци. И понеже вече 4 години не излезе нито едно доказателство, спокойно можем да пратим линк към тези твърдения към социалната мрежа фейкбук.

 

Чакат го новите паспорти

Още от първия си ден като вътрешен министър Младен Маринов ще трябва да оправя няколко тежки “безредици”. На първо място това е новата система за лични документи, за която вече бе обявена обществена поръчка от 238 млн. лв. Да не забравя, че личните карти на половин милион българи изтичат през 2019 г., а през 2020 г. - на още 1,3 милиона души. Втората му задача е да се оправи със “законотворците” в КАТ, които пишат проекта на нов Закон за движение по пътищата, пълен със старите идиотщини, които от години държат България на първите места по жертви от катастрофи в ЕС.

 

За него

Давам му много добра оценка

Познавам Младен Маринов много добре и мога да дам само много добри оценки за него като професионалист. Не мога да давам политически оценки. Работим с него в много добро взаимодействие. Това е човек, който познава и разбира професионалните проблеми на полицията и на когото имам доверие. Единственото ми притеснение е, че като министър ще бъде “залят” не само с професионални, а и с политически проблеми. Като професионалист му давам много добра оценка, като политик му пожелавам същата оценка.

Сотир Цацаров, главен прокурор

 

Странно решение

Главният секретар не си е свършил работата, а за награда го правят министър. Има няколко души, които отчетливо ги виждат и гражданите, и служителите, които са по-подходящи и за главен секретар, и за министър. Доста странно решението е този, който е отговорен за практическото провеждане на всичко, което МВР трябва да гарантира, вместо да си отиде заедно с министъра, той да замени министъра.

Проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР

 

Идва човек от системата

Доволен съм, че на моето място идва човек от системата. Не съм облекчен от оставката. Облекчен съм дотолкова, доколкото е посочен като номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно и това е продължение на онова, което сме правили.

Валентин Радев, вътрешен министър в оставка

 

Много добре познава МВР

Това, че като синдикат не даваме 100 дни толеранс на новия министър, не бива да се приема като лоша оценка за Маринов. Когато един играч се сменя, мачът не почва отначало. В края на краищата 100 дни се дават на човек, който няма нищо общо със системата, за да я опознае и да разбере за какво става дума. Бъдещият министър много добре познава системата на МВР.

Илия Кузманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Коментари

Задължително поле