Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

Строг затвор за жена, лъгала многократно, че е изнасилвана

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Цвета Караянчева: Нямаме притеснения за вота на недоверие към кабинета

Съперникът на Григор иска да мине Мъри

Министър Ангелкова: Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в „Слънчев бряг-изток“

Двама души са загинали при катастрофа край Ловеч

Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Младите и дилемата капитализъм – социализъм Как стои въпросът от Америка до България

Тези дни проф. Робърт Райх, бивш министър на труда при Бил Клинтън, написа във Фейсбук: „Американците работят повече от когато и да е било досега за по-малки заплати и социални осигуровки… Две трети живеят от заплата до заплата. Работните места, които преди това те правеха представител на средната класа, днес едва стигат да покриеш основните си разходи“. Проф. Лорънс Самърс пък, бивш министър на финансите, написа във „Файненшъл таймс“ статия, озаглавена „Америка се нуждае от своите профсъюзи повече от когато и да е било“. Обяснява, че това е необходимо, за да има кой да се бори за справедливи възнаграждения на работниците, мачкани от властта на корпорациите.

Ако двама бивши министри и знаменити икономисти в Америка говорят така, нещо става. Какво става можем да разберем, ако погледнем в. „Гардиън“, който по същото време излезе със статия, в чието заглавие стоеше фразата „Как младите американци се влюбиха в социализма“. В подзаглавието се говори, че младите американци обвиняват капитализма за кризите при осигуряване на жилища, здравеопазване, за западащите доходи. След като той е демонизиран, думата „социализъм“ се завръща. Това се видя всъщност още през 2015 г., когато се оказа, че най-търсената дума в най-популярния онлайн речник в САЩ, този на сайта на „Мериам-Убстер“ е била „социализъм“.

Проучване на Харвардския университет в САЩ през 2016 г. сред младите хора между 18 и 29 години показва, че 51% от тях не подкрепят капитализма, т.е. предпочитат някаква алтернативна система, и само 42 % се изказват в негова подкрепа. От тези, които не подкрепят капитализма, 33% казват, че подкрепят социализма, а другите мислят за някаква друга алтернативна негова форма. От декември 2016 г. насам най-одобряваният политик в САЩ е самоопределящият се за демократичен социалист 75-годишен Бърни Сандърс.

Според проучване на друга агенция – YouGov, 55 % от американците гледат на капитализма като на несправедливо общество, 40% искат цялостна промяна на икономическата система. 45% от младежите между 16 и 20 години биха гласували за „социалист“, 23% – за „комунист“. Една трета от поколението, родено след 1980 г., смята, че Джордж Буш е убил повече хора от Сталин. 64% смятат, че разпределението на благата трябва да бъде „От всекиму според способностите, всекиму според потребностите“. Да, но според Маркс това би следвало да бъде принципа на разпределение на комунизма, т.е. 64 % от американците са съгласни с принципа на разпределението при комунизма.

Появата на Бърни Сандърс в САЩ и на Джеръми Корбин във Великобритания, двама харизматични социалистически политици, бе свързано с тенденция на нови надежди за социализма през 21 век. Във Великобритания Корбин се оказа така привлекателен за младите хора, че близо 70 % от младежите между 18 и 24 години, и над половината във възрастовата група от 25 до 34 години подкрепиха лейбъристите на изборите през юни. При това в програмата на лейбъристите имаше моменти, които ако ги предложи ляв политик у нас, веднага ще бъде пратен да ходи в Северна Корея.

В България дилемата капитализъм – социализъм не присъства в публичното пространство и езика на политиците. В края на 80-те и началото на 90-те години тълпите крещяха „демокрация“, не „капитализъм“. Новата идеологическа линия бе зададена от Джордж Сорос, който обяви, че вървим не към капитализъм, а към „отворено общество“ и новите пропагандни апарати сочеха него като светлото бъдеще. Нови либерални идеолози обясняваха, че на Запад това вече не е капитализъм, а нещо друго – постмодерно, постиндустриално и не знам какво си още.

„Затова и в програмата си ГЕРБ например се определя като „най-голямата центристко-дясна партия“, но думите „капитализъм“ и „социализъм“ ги няма. В програмата на БСП ги има, но в политическата риторика на нейните активисти алтернативата капитализъм-социализъм не се вижда. Заменена е с ляво срещу дясно, което е нещо различно, защото има и леви либерали, и леви консерватори.

Затова и за разлика от САЩ, у нас младите хора гласуват за десните, които са основни защитници на капитализма. Според данни на „Галъп“ на парламентарните избори през март 15.3 % от гласувалите за дясната и програмно свързана с капитализма ГЕРБ, са младежи между 18 и 30 години, а за още по-десните „Да, България“ и „Нова република“, съответно 32.1 и 13.9. При свързана по своето наименование със социализма БСП само 7.6 %, т.е. 2 пъти по-малко отколкото за ГЕРБ и над 4 пъти по-малко от „Да, България“, са били младите привлечени от партия, в чието название съществува името „социализъм“. Основната част от младото поколение не успява да види своето бъдеще в идеи за социализма и гласува за капитализма. В Америка и Великобритания повечето от младите хора искат социализъм, у нас гласуват за капитализма. Така по нагласите на младите хора не Америка, а България изглежда бъдещето на капитализма.

Парадоксът е, че това става в държавата с най-голяма норма на експлоатация в ЕС. След 28 години управление на системни партии в нея всяка от тях си отиваше от властта допълнително увеличила неравенството, т.е. действайки по логиката на капитализма. Но не упрекват капитализма за това, а „демокрацията“. Тогава стои въпросът защо тази „демокрация“ ни направи много по-бедни и неравни отколкото в страни, които твърдят, че градят социализъм. Да вземем опустошената от 20-годишна война със САЩ Социалистическа република Виетнам, където по различни оценки американците избиха между 1.3 и 3.9 млн. души. Тя обяви, че ще си прави свой си социализъм, не либерална демокрация. Според Световната банка там делът на бедните през 1990 г. е 60 % от населението, а през 2015 г. е паднал на 4.5 %. За четвърт век виетнамците са намалили дела на бедните повече от 13 пъти. У нас с песни „времето е наше“ и „демокрация“ стана точно обратното. Делът на бедните в България през 1988 г. е 2 %. След повече от четвърт век преход от държавен социализъм към капитализъм и либерална демокрация през 2015 г. е 22.9 % – 11.5 пъти повече отколкото при социализма. Виетнам е намалил бедните си повече от 13 пъти, а България ги е увеличила 11.5 пъти.

Кой е вървял по верния път на историята и кой – не? Във всеки случай на сайта на Белия дом петицията за обявяване на Джорд Сорос за терорист събра 100 000 гласа и Белият дом ще започне нейното разглеждане. Леле, мале, но нали неговото „отворено общество“ беше нашето ново светло бъдеще? У нас обаче голяма част от поколенията израсли през последните три десетилетия виждат бъдещето на света чрез „отвореното общество“ на Сорос, не чрез дилемата капитализъм-социализъм, за разлика от САЩ. А в медиите тя няма как да се появи, у нас идеологическата цензура е много по-голяма отколкото в САЩ. България в класациите на свобода на словото през 2017 г. е на 113-о място в света, и даже в Киргистан и Габон медиите са по-свободни. САЩ са на 43-то място и там може много по-свободно да се приказва за капитализъм и социализъм. У нас от сутрин до вечер ни се обяснява как ако има неравенство, бедност, корупция, причината е не капитализмът, а „нереформираната съдебна система“, „паралелната държава“, „комунистите“, „Путин“. Дилемата капитализъм-социализъм не съществува.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (44)

 1. Оти у нас по десни от бсп нема… колкото и плява да избълват разни шамани и професорки – уроди на прехода.

 2. БРАВО! ЗАПОЧНА ДА СЕ ПИШЕ ЗА ИСТИНАТА.ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА АВТОРА.МОЖЕ ДА ГО АРЕСТУВАТ ДОРИ.

  1. вта да не ти е олихофренска русия. там даже ги и стрелят като не ги кефят. всеки месец по един пречукан журналист. ма това са ценности които европееца няма как да опознае, без да има психическо отклонение. то и за това и нас в русия на смятат за луди всичките.

 3. Алтернативата е открита отдавна – китайския модел – една държава – две системи.

  1. Глупости. Дилемата изобщо не е капитализъм-социализъм, а демокрация-авторитаризъм. В Китай си е чист авторитаризъм на ЦК-то им. Така беше и у нас.

 4. От всекиго според способностите – всекиму според потребностите. Въпрос: кой преценява какви са ти потребностите. Очевидно на фамилия Бокова-Митрев потребностите са значителни. За способностите нямам думи.

 5. В Китай и в споменатия Виетнам управляват комунистически партии и правят капитализъм по-разумно и по-добре за хората си, отколкото хищните англосаксонски империалисти. Аз съм за разумен капитализъм! Вън от властта на бесепари, гербаджии, седесари, реформатори, да-българи и прочие вредна и крадлива пасмина!

 6. И тоз недодялан комунистически професор се из.ка по трасето ! Такива от 70 години все това правят .- въртят , сучат и постоянно констатират как капитализма загива, как по-добро от комунизъма/социализъма/ няма ! Нищо че спряха да си пращат децата да учат в Масква, нищо че нямат нищо против да получават западни заплати в евро , нищо че голяма част от бившите комунистически отрочета се въоръжиха със прозападна риторика, но у нас гледат руски филми и слушат руска музика ! Но се все така далече от това да живеят по християнските обичаи и да спазват правилата на пазарната икономика в бизнеса ! Как ви звучи комунист- християнин ? А комунист- бизнесмен ? Същото е комунист -демократ !? Точно такива ни управляват от 1944 г затова и демокрацията ни е само на лозунги такава , а докато има еврофондове , Бойко се прави на мъж , а като спрат ще се покрие някъде и друг ще закрива държавата , няма да е той , той ще е построил три Българии , ма същински бай Тошо номер 2 .

  1. Напълно си прав. Но за трите мимикрии – звучат ми като евлоатлантика плевелиев.

 7. И тоз недодялан комунистически професор се из.ка по трасето ! Такива от 70 години все това правят .- въртят , сучат и постоянно констатират как капитализма загива, как по-добро от комунизъма/социализъма/ няма ! Нищо че спряха да си пращат децата да учат в Москва, нищо че нямат нищо против да получават западни заплати в евро , нищо че голяма част от бившите комунистически отрочета се въоръжиха със прозападна риторика, но у нас гледат руски филми и слушат руска музика ! Но се все така далече от това да живеят по християнските обичаи и да спазват правилата на пазарната икономика в бизнеса ! Как ви звучи комунист- християнин ? А комунист- бизнесмен ? Същото е комунист -демократ !? Точно такива ни управляват от 1944 г затова и демокрацията ни е само на лозунги такава , а докато има еврофондове , Бойко се прави на мъж , а като ги спрат ще се покрие някъде и друг ще закрива държавата , няма да е той , той ще е построил три Българии , ма същински бай Тошо номер 2 .

 8. дилемата социализъм-капитализъм е всъщност призив за деление по СОЦИАЛНИ КЛАСИ. Професорът не е разбрал, че се отказахме от класовото общество, като обяснение на света, още през 1990 година.

   1. Полит, не полит коректно, добре, че се отказахме. Сега дори и луди могат да пишат за теми които не разбират, като евроатлантизъм, ценности, религия, че дори и фашизоидът Путин.

    1. Ако путин пишеше глупости, нямаше да влиза в класации за световен лидир. Виж, олихофренът плевелиев никога няма да влезе в какъвто и да е сериозен списък.

     1. Че той не е известен със писанията си а със това, че говори главно глупости и лъжи, а след това си ги признава. Шизо от всякъде. За Крим отрече, после призна ,че негови войски са го анексирали. За допинга отрече, после си призна. Лъжец по всякакъв параграф. Както е редно един руснак да бъде в 21 век.Пак повтарям лъжец и мошенник.

 9. полит-провалено е ….. класовото общество. Няма реално съществуващи класи, това се оказа един красив лабораторен модел, който няма общо с реалността. Затова и социализмът се провали. А това по света и у нас не се нарича капитализъм, според мен, а чисто и просто остра форма на Олигархия.

 10. Комунизмът го е измислил шопът, който казва: „Никога не могат да ми платят толкова малко, колкото малко я им работим.“

 11. Много добър и точен анализ.

  Българските млади имат нужда от такива статии – да се ориентират в световните тенденции.

  Браво на проф. Проданов !

  1. Добър за такива като теб промити мозъци, да. Точен не. В 90 милионен виетнам повече от 50 милиона живеят под линията на бедност, докато Професорът засипвайки ни с данни е писал само 4,5 % което е невъзможно и го няма и в Швейцария. Икономически е невъзможно за които е запознат. Така, че и ти ще да си част от партенката защото често те засичам как лъжеш. Явно в Русия е много модерно, да се лъже наред с останалите пороци.

   1. Прав си. Проверих и се оказа прав. Но работата ни е да дискредитираме и лъжем българите за да може да ви анексираме и да ви източим икономиката дестабилизирайки ви.

     1. Ти още не можеш да проумееш, че има нормални мислещи хора които са хванали следата на вас платените руски тролове и не искат държавата им да се превърне в това което направихте Украйна. Ако бях от НАТО, нямаше да се занимавам с това да те оборвам и да карам хората да виждат колко сте мръсни и мизерни, ами до сега да съм ти проследил Ай-пито и да съм ви изтипосъл по медийте така, че и в про руския Труд да се почувстват длъжни да ви изтипосът.

 12. На 65 години съм.Никога повече не бих пожелал да живея в комунистическо общество.

 13. Чудовището Либерализъм,Глобализъм,Толерастия погълна както класическите десни партии в З.Европа,така и класическите комунистически партии в Източна Европа,тоест левият и десният консерватизъм бяха изядени.Някои свързват 1968г. със инвазията в Чехословакия.Всъщност по-важното събитие бе победата на левичарския либерализъм във Франция,когато беше смъкнат доброзорно последният френски президант – патриотДьо Гол.Българските десни са комично недоразумение.Те са на хранилка и грандове от либерастните левичари – соросоидите в САЩ и Европа.На същата хранилка са и БеСиПето и герберунгелите.Изтърсаците на Плюещия кон и Курнелия са сърванти на Червенощитниците – основните спонсори на руския Майдан от 1917г.Философът – професор може да бъде спокоен за комунизма – новите му вдъхновени реформатори и ъпгрейтчици за условията на 21-ви век са либерастите и соросоидите.

 14. ТРУД Е ЕДИН НЕОКОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕГЕНЕРИРАЛ ВЕСТНИК ПРЕД БАНКРУТ. СПРЕТЕ ДА ГО ЧЕТЕТЕ. И БЕЗ ТОВА НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ГО КОПУВА. ПЕТЪР БЛЪСКОВ ДА ДУХА СУПАТА!!!

  1. Бъркаш се. Рублите ми идват редовно и достатъчно. За това и се копират новини от руски сайтове, за това и няма модератори и контрол в сайта които да отсее троловете.

 15. Анализът е дилетантски и то много дилетантски. Има социализъм и социализъм. Има социализъм в Северна Корея и кампучия има социализъм в Куба, Китай. Същото е и с капитализма: има капитализъм в Швейцария и Холандия има капитализъм във Венецуела и Мозамбик. Ако трябва да избирам между социализма в Северна Корея и капитализма в България ще избера този в България, ако трябва да избирам между Куба и Румъния ще избера пак капитализма. Сори, но човек живее само веднаж.

 16. В София имаме КОМУНИЗЪМ , който би втрещил дори Маркс-БЕЗПЛАТНО паркиране ( дори за тия, които нямат нужда от автомобили), БЕЗПЛАТНО саниране (дори за тия които са си санирали апартаментите).

 17. На когото не аресва комунизъма в София за Масква раздават зелени карти.

 18. Професорът нито е недодялан, нито е комунистически. Просто напоследък му плащат в рубли. Това не е престъпно. Плаща си данъците човекът на руското НАП. С такива статии скоро може и академик да стане. Засега е само хонорис кауза.

 19. За младите няма никаква дилема капитализъм – социализъм. При тях (особено при по-образованите) пътят е еднопосочен.Малко по сложен на зиг-заг е пътят на средното поколение. Но за старите няма кой знае колко опции. При тях изборът е между Бойко с 2,5 % увеличение на пенсиите, което е кило кайма месечно и между БСП с няколко кюфтета и топла бира на Бузлуджа.

 20. Няма дилема. Има 2-3 ника на редовни руски тролове които рипат за социализма щото, ни напомня за Русия и нормални хора, на които им се живее достойно както е на запад. Та кой иска да живее в разпад и мизерия и кои достойно? Така зададен въпроса без държави, гръмки слова и режими ще ви отрезви и улесни избора на хората.

 21. Демокрацията е политическа система която осигурява най- добрите условия за развитието на капитализма-който е икономическа система. Интересно е ,че младите хора в Бьлгария подкрепят десните партии ,който проповядат Индивидуалния успех -а той се постига чрез ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО но те искат да ходят на наемна работа – кьдето им дават високи заплати .Това говори за една обьрканост в тези поколения-слушайки 28 години мантрата за лошия социализьм те искат някакьв техен капитализьм ,но не истинкия в който всеки се грижи за себе си .Само при социализма дьржавата се грижи за човека от негово име. НЯМА НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЬРЖАВА В КОЯТО ЗАПЛАТАТА НА МЛАДИТЕ ДА 2-3 ПО ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА ВЬЗРАСТНИТЕ .Това разби всички традиционни десни ценности в обществото и след 10 години сьщия този млад човек ще бьде изпратен на улицатата ,от СЛЕДВАЩИЯ МЛАД ЧОВЕК – ТОГАВА ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА ГЛАСУВАЩИ ЗА ДЕСНИ ПАРТИИР ЩЕ СЕ ПРЕВЬРНАТ В СОЦИАЛИСТИ. Ако сега РЕВОЛЮЦИЯТА В САЩ Е ОТГОРЕ- тоест ДЯСНА ,след 10 г ще започне отдолу -тоест ЛЯВА.

  1. Така е, но „виновни“ за разликата са възрастните, които работят за ниски заплати на местните и най вече неместните чорбаджии…

   1. Брех, да му се невиди, нещо коментя омекна и не псува. Кво стана? Получи нареждания да си културен нали моето момче. Попиши нормално и после пак.

 22. Няма да коментирам статията – достатъчно обективна е . Обаче като прочетох горните коментари установих , че повечето са злобни плюнки , без сериозни оценки – което говори какво представляват авторите им – „гола вода и кал и водорасли по гърба“ . Най-се набива на очи невежеството , русофобията и празните приказки на тема „демокрация“ . „Демокрация“ е понятие , изпразнено от съдържание почти веднага , след като е било обявено от древните гърци няколко века преди новата ера . Тогава е имало някакви подходящи условия за истинска демокрация – в града/държава няколкото стотин или хиляда гърка , се събират на площада /агората/ на селището и е възможно да са вземали някакви демократични решения за общото благо . Обаче стотина години по-късно за първенците на града/държава става ясно , че общото благо не удовлетворява претенциите им – и демокрацията постепенно замира и умира . Обаче в късното средновековие , след френската революция , и след войната в САЩ между севера и юга , някой открива колко красиво звучи „демокрация“ и как може да се използва в днешно време това понятие , без да пречи на управниците , които и да са те .

 23. Хей , модераторите , защо ми спряхте коментара ? За това ли , че обясних какво представлява американската „демокрация “ и как и защо се насажда по света насилствено ?

 24. „Справедливият капитализъм“ в лицето на американската „демокрация“ изглежда така – ние ще ви демократизираме , понеже вие сте малоумни , но това предполага и да ви управляваме/чрез съответните компрадори/ и използваме вашите изгодни за нас полезни качества – подходяща територия /например за военни бази/ , природни ресурси и т.н. За целта не е нужно да сте много самостоятелни , образовани – достатъчно е да сте годни за шофьори , охранители , жените – младите за стрийптизьорки , по-възрастните – за камериерки , чистачки , пенсионерите ви са излишен товар /за нас/ … Спокойно , ние ще се погрижим за всички и всичко .

  1. Няма нищо справедливо и винаги ще се намери процент недоволни. Те и от това се възползват руснаците и платените тролове. А хората са го казали и най-лошата демокрация е по-добра от най-добрия комунизъм. Относно самостоятелността, вече не сме в 18 век и светът е доста по глобализиран, че да ни лъжеш как ще сме самостоятелни и независими, както в Северна Корея която пък дори е зависима от Китай. Относно цензът-там вини наследството от комунизма и това, че технологийте от запад, бяха още на времето доста по-напред от образованието на изток и се получи, че разликата в стандартите прати необразованите от страната ни на запад, защото една чистачка взима на запад взима колкото един програмист при нас. Та говори ми за демокрация и ми стесни кръгозора по твоя кройка…Ама другия път.

   1. Първо – демокрация няма никъде – нито добра , нито лоша , просто се спекулира успешно
    с понятието пред такива като тебе , а вие сте винаги мнозинство . И понеже сте мнозинство , сте по-силни и налагате волята си на нас , останалите , по-умните от вас . А вашата воля се управлява лесно , не виждате бъдещето което ви/ни се готви – вашето поведение е подобно на поведението на коледната свиня – угояват я , чешат я по ушите и коремчето … , а на Коледа и се устройва достойно погребение . Точно на това ваше качество залага и чичо Сам – и поне в България и арабските страни /цветните революции и арабските пролети/ му се получава . Но не му се получава тая тактика , от там и стратегията , при Русия и Китай .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.