Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Зоран Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Млади автори срещу „чалга литературата“ Споделиха стихотворение за Христо Проданов в памет на Боян Петров

Отвратени са от „творческите среди”

Петима млади поети и писатели учредиха общност с цел възраждане на поезията на малко известни или вече починали автори. Основната идея на създателите на “Иначе писано” е осъществяване на диалог между поколенията.

“Целта беше на четения да не презентираме само себе си, а да актуализираме стиховете на неизвестни или вече позабравени автори и да ги вкараме в кръга на живата аудитория, за да могат отново да звучат”, разказа пред “Труд” един от създателите на общността Николай Генов.

В “Иначе писано” към момента членуват петима души, всеки от които са занимава с нещо различно. Запознават се съвсем случайно. “С Атанас Янев, който сега завършва право, се запознах през приятел. Атанаска Илинчева вече беше завършила право, нея я познавах от гимназията. Бяхме основали ученически вестник. С Кристина Станкова се запознах съвсем случайно. Харесах й стиховете и й пратих покана за приятелство във фейсбук. Златина Тодорова ми беше колежка”, разказа Николай.

На 6 октомври 2016 г. петимата младежи официално създават общността си, като затвърждават съществуването й и популяризират дейността й чрез фейсбук страницата “Иначе писано”. В нея те публикуват свои авторски текстове и разпространяват чужди, които харесват или са ги впечатлили по някакъв начин.

Към момента страницата има близо 4 хил. последователи, а една от най-вълнуващите публикации през последните дни беше в памет на Боян Петров – стихотворението “Търсете българския алпинист” на Атанас Стоянов (1985), посветено на Христо Проданов. “Не познаваме автора, но много харесахме текста му. Искахме да достигне до повече хора”, споделиха пред “Труд” създателите на “Иначе писано”. Те разкриха и личното си отношение към драматичното събитие чрез текста на Атанаска Илинчева – “Да погледнеш през прозореца”.

Николай Генов на литературно четене.
Николай Генов на литературно четене.

Идеята за общността идва на Николай след няколко посещения на литературни четения. “Почувствах се отвратен от “творческите среди”. Или поне това, което видях от тях. Хора с вирнати носове, които смятаха, че са Алфа и Омега на литературата. Събираха се на четения, за да си покажат нещата, след което си тръгваха и дори не слушаха останалите.”

Нарекли общността си “Иначе писано” като форма на бунт, желание да кажат “не”: “Не на цялата подлизурковщина. Не на нещата, които не харесваш. И от които не искаш да бъдеш част. Не на конюнктурата. Не на тенденциозната литература. Масовата литература. Лесната литература. Макар че това звучи претенциозно. Чалга литературата. Това май най-добре описва нещата.” Защото вече има чалга литература и тя се лансира, смята Николай.

“Ще излъжа, ако кажа, че си харесваме всичко. Понякога даже доста се караме. Страницата е разнолика. На нея се преплитат различни стилове и виждания. С допирни точки. Те понякога предизвикват спорове между нас. Но и това е ценен опит. Изграждащо е”, казва Николай Генов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.