Млади архитекти вадят от забвение Варненския некропол

Младите архитекти и техните ръководители направиха оглед на запустелия терен на Варненския некропол, за чиято социализация ще правят проекти. При обхода се натъкнаха на един от геодезичните маркери, поставени от археолозите при проучванията на обекта в миналото.

Подготвят три проекта за социализация на терена, където бе открито най-старото обработено злато в света

Три проекта за социализация на Варненския некропол ще представят след дни архитекти, специализиращи в магистърската програма "Опазване на културното наследство" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Целта е теренът на северния бряг на Варненското езеро, където през 1972 г. бе открито най-старото обработено злато в света, да стане атрактивна туристическа дестинация. Инициатор на заданието е сдружение "Варненски некропол I" със съдействието на фонд "Култура" на община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града. От десетилетия Варненският халколитен некропол тъне в забрава. От 1989 г. не е инвестиран нито лев в облагородяване на района, който е превзет от храсти и шубраци, видяха младежите и менторът им проф. Нора Ломбардини - световно известен специалист по опазване на културното наследство от италианския университет "Politecnico di Milano". Предстои да бъде издирена геодезичната мрежа от маркери, с които археолозите са очертали границите на некропола при откриването на съкровището от над 3000 златни предмета. "Част от терена не е проучена и това ще е първата стъпка, която се надяваме да направим още догодина", обясни председателят на сдружение "Варненски некропол I" и вицепрезидент на ВСУ Яни Янев.

Надеждата е, че обектът ще бъде включен в националния план за археологически проучвания на Министерството на културата. Злато в неизследваните гробове няма, но се очаква в тях да бъдат открити керамика и други вещи от бита на древната цивилизация на езерните хора. След финала на разкопките ще се пристъпи към социализация на района. "Туристи от цял свят питат къде е намерено златото, което виждат в Археологическия музей. Некрополът може да бъде преоткрит за света, ако бъде изградена инфраструктура", коментира Яни Янев, който се надява това да стане факт след 4-5 г. Според проф. Ломбардини там могат да се организират различни събития, които да запознават посетителите с живота и бита в каменно-медната епоха.

Коментари

Задължително поле