Млад фермер се завръща от гурбет, за да гледа малини у нас

Да спестиш 50 хиляди лева и да се прибереш в България

На десетото издание на Фестивала “От нашата ферма - с любов за вас!” тази седмица пред Министерство на земеделието ухаеше на пресни малини.

45-те декара насаждения, за които Александър Нанов се грижи, са все още в преход, но през 2018 година ще получат био сертификат. 36-годишният Сашо дойде с 50 кг пресни малини в София, които свършиха бързо заради виещата се опашка от клиенти. Всеки можеше да вкуси от сладкия плод, да опита пресен малинов сок или майсторски направено безалкохолно мохито.

Младият производител предлага два сорта малини - “Микеранен” и “Люлин”. Споделя, че ги е взел от свои приятели, а днес и колеги, които го насочили към този занаят. Първият сорт са внесени от Холандия (инвитро материал). Александър разказва, че малините “Микеранен” са по-сладки, по-дребни, но зреят и се обират бързо. Техният сезон е рано пролетта, а реколтата е до края на юни. Този сорт е по-трудоемък, защото се привързва на конструкции като при лозята и инвестицията е по-голяма (като колове, тел, изисква често плевене, което става на ръка).

Малините “Люлин” се обират от август до октомври, а при благоприятно време дори до ноември. Те са ремонтантни сортове т.е. дават по две реколти годишно, освен това имат плод още след първата година. Малината “Люлин” е по-едра, но ароматът и сладостта не са толкова изразени, както при ранните малини на Александър. Есенните малини се берат продължително, а младият фермер забелязва, че предпочитат по-хладно време и много вода. “Дори ми се случва да ги обера, а на другият ден като се върна, да има толкова плод, все едно не съм влизал скоро”, разказва фермерът.

Александър по професия е готвач/сервитьор, завършил Техникум по туризъм и текстил. Прекарва десет години в Гърция (от 2005 г. до 2015 г.), работейки на строеж и седем години като барман. Крепи го идеята да се върне в България и да създаде собствен бизнес със спестяванията си.

След като се прибира у нас и решава, че ще се занимава с малини, бързо подготвя земята - 50 дка, която е наел за седем години. Нивата му се намира над Самоков, на пътя за Мальовица, близо до река Искър. Разказва, че не е било лесно, тъй като територията е камениста, не е била поддържана и е вкарал тежки машини, за да я пригоди за засаждане. Инвестирал е около 50 хиляди лева собствени средства, като не брои труда си. Днес има 45 дка малини, а равносметката му е по 300 - 320 кг на декар за 2016/2017 година. След края на този сезон се надява да надхвърли миналогодишния добив. В работата му помага неговата майка. Споделят, че тази година имат повече плод от първата, но малините “ Микеранен” дават засега по-малко от “Люлин”. Доволен е от реколтата си, иска да стабилизира насажденията си и да се утвърди на пазара, а след това може да мисли за разширяване на бизнеса. “Искам спокойно да гледам семейството си и да водим нормален живот, още не съм възвърнал инвестицията си, но виждам бъдеще и вярвам, че ще успеем.”

Организатор на Фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Фермерският фестивал се организира в рамките на проект “Седмичен фестивал “От нашата ферма- с любов за Вас”, който БИОСЕЛЕНА изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район “Средец” на Столична община.

Изпитани рецепти

“Труд” видя майсторските умения на Александър, като барман на фермерския фестивал, където той направи безалкохолно малиниво мохито - “Virgin Mojito” - Разряза четвърт лайм, който заля с 20 мл. сироп от малини. В миксер пасира шепа малини, които прибави към зеления лайм и сиропа. В ръката си пристисна листа от мента, за да засили аромата им, които прибавя към другите съставки. Накрая пълни чашата с лед, долива малко спрайт и коктейлът е готов.

Рецепта за сладко от малини от младия прозиводител – 2 кг малини, които се поръсват със 1 кг захар и се оставят да престоят една вечер. На другия ден всичко се вари до нужната гъстота, в купичка се вади малко от сместта, в която се слага лъжичка лимонтозу и се връща във варивото на котлона за кратко време с бъркане. Докато е топло, сладкото се налива в буркани и се обръща надолу, за да се стерилизират бурканите, без да е нужно варене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл