Мобилизираха фирмите за снегопочистване на магистралите и републиканските пътища

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова разпореди пълна мобилизация на фирмите за поддържане, ангажирани с почистването на магистралите и републиканските пътища.

На срещата беше докладвано, че над 3000 машини за зимно почистване са мобилизирани за поддържането на 20 000 километра републикански пътища. Те са разположени в 345 опорни пункта. Министърът получи уверението, че от днес на обед снегопочистваща техника вече е разположена на определени места за изчакване в райони, в които се очаква снеговалеж.

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ увери министъра, че фирмите-изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали, както и че пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя.

Всички машини са снабдени с GPS, което позволява да се проследи движението им в реално време. Контролът на дейността на фирмите се осъществява както чрез технически средства, така и от служителите на АПИ по места.

Поради очакваните днес и утре валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръча на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с необходимото за зимна обстановка оборудване и да шофират със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България