Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Пробив на крайнодесните в Холандия Марк Рюте загуби мнозинството си в Сената

Таксита на протест срещу „Максим“ (обзор) КЗК събира доказателства, за да спре приложението

Калоян Паргов: Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция

Изяли сме 600 000 тона вносни плодове и зеленчуци Родното производство се продава зад граница

Сини балони на протеста на медицинските специалисти в Сливен

Нургюл Йешилчай получи предложение за брак В момента актрисата се снима в "Гюлпери"

Може ли да има видеонаблюдение в тоалетните на работното ми място

Въпрос: Работя в голяма производствена фирма и ми направи впечатление, че в тоалетните помещения има монтирани видеокамери. При разговори с прекия ми ръководител ми бе съобщено, че това е нареждане на директора и да не се съмнявам, че той не спазва всичко, каквото трябва. Според мен обаче не е много редно това. Може ли да ме ориентирате в ситуацията?
П. Красимирова, гр. София

Отговор: Законосъобразното извършване на видеонаблюдение на работниците в производствения процес предполага наличие на съгласие на съответните работници. Съгласно параграф 1, т. 13 от ЗЗЛД „съгласие на физическото лице“ е всяко свободно изразено, конкретно и информирано волеизявление, с което физическото лице, за което се отнасят личните данни, недвусмислено се съгласява те да бъдат обработвани.

Информираността включва конкретното физическо лице да знае кой обработва данните му, какви данни обработва, с каква цел, на кого ги предоставя и кои лица имат достъп до тях. Работодателят е длъжен да предостави на работниците в предприятието необходимата информация, свързана с осъществяваното видеонаблюдение, както и за техните права по отношение на личната им неприкосновеност.

Следва да се обърне особено внимание на факта, че е абсолютно недопустимо монтирането на камери в стаи за почивка, санитарни и обслужващи помещения. Неприкосновеността на личната сфера и опазването на достойнството на личността на работниците и служителите са общочовешки ценности, които работодателят следва да зачита по време на изпълнение на работата по трудовото правоотношение.

Всяко физическо лице има право на достъп до отнасящите се за него лични данни (вкл. видеозаписи). Когато при осъществяване правото на достъп на физическото лице могат да се разкрият лични данни и за трето лице, администраторът е длъжен да предостави на съответното физическо лице достъп до частта от тях, отнасяща се само за него. За тази цел той трябва да предприеме съответни технически мерки за заличаване/маскиране на образите на другите лица-обект на видеонаблюдението. При липса на такава техническа възможност достъп до видеозаписи може да бъде предоставен само със съгласието на всички лица – обект на видеонаблюдението.

Ако прецените, че спрямо вас се извършва видеонаблюдение, за което не ви е поискано съгласието, или смятате, че правата ви са нарушени, можете да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни. Начините за това са два. Първият е в писмен вид в деловодството на институцията или по пощата. Вторият начин е по интернет, но той е възможен само за притежателите на електронен подпис.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Безумно тъп отговор. Жената се жалва че я наблюдават в най-интимно помещение, възможно е да я заснемат, показват в интернет, изнудват…Всичко е възможно, още повече че директора по думите на прекия й ръководител, не се съобразява със законност. А този тук юрист, я съветва да се жалва от него !? И какво ? Да не би да очаква, че онези паразитиращи чиновници от Комисията…ще помогнат? Най-много да глобят директора с някаква символична сума, макар че и това не е сигурно. Сигурното е, че директора веднага ще разбере кой се жалва срещу него и ще изхвърли или репресира жената. Така че въпросния юрист да си принтира на хартиен носител отговора, да го навие на фунийка и го завре…ясно къде.

  1. в инфекциозно отделение гр Бургас има камери навсякъде в стаите на болните без тяхно съгласие . за това е виновен директора на болницата др Миразчийски и лично д-р Йотов който е разпоредил така да бъде проверете и ще видите . .

 2. Значи ако има камери – фирмата e виновна. Като няма и я окрадат – пак фирмата виновна. Синдикатите – мазан, тлъст паразит, живеещ от парите на фирмите и лековерието на работниците

  1. в инфекциозно отделение гр Бургас има камери навсякъде в стаите на болните без тяхно съгласие . за това е виновен директора на болницата др Миразчийски и лично д-р Йотов който е разпоредил така да бъде проверете и ще видите . .

  2. фирмата е длъжна да сложи надпис, че има камери.
   а камери в тоалетната… освен някой да краде вода и тоалетна хартия, друга логика не виждам….

 3. По последна информация мобилният оператор А1 са разработили (засега не го казват) приложение за смартфони, с което следят непрекъснато абоната и ако той влиза в тоалетната, изпращат му SMS „Приятно прекарване!“.

 4. в инфекциозно отделение гр Бургас има камери навсякъде в стаите на болните без тяхно съгласие . за това е виновен директора на болницата др Миразчийски и лично д-р Йотов който е разпоредил така да бъде проверете и ще видите . .

 5. Абсурдно е да има камери в тоалетните.. Да не говорим пък в моловете – във всички молове има поставени камери в тоалетните, сложили са си и стикери, че има видеонаблюдение – е това нормално ли е? Какво се случва с тези записи? Какво точно смятат да гледат в тоалетните, кой ги гледа тия записи и каква е гаранцията, че няма да се появявт в някой порно сайт?

 6. В държавата управлявана от ипонския пожарникар е така. Утре ще глобяват и за определени думи изказани или написани срещу тях, даже само за започнати !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.