Молдова потъна в политически хаос (обзор)

Една от основните задачи, които си поставя Мая Санду, е освобождаване на Молдова от “олигархичния режим”.

Конституционният съд отстрани държавния глава

Додон видя опит за узурпиране на властта

Молдова потъна в политически хаос, след като Конституционният съд отстрани от поста президента Игор Додон, назначи за временен държавен глава досегашния премиер Павел Филип, който обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 6 септември, предаде Ройтерс.

Кризата започна след парламентарния вот през февруари, на който нито един от партийните блокове, разделяни на проевропейски и проруски, не спечели мнозинство за съставяне на правителство. Продължилите месеци преговори бяха неуспешни, но в събота социалистите (на Додон) изненадващо обявиха, че са договорили коалиция с проевропейския блок “Сега”. Правителството, начело с лидерката на “Сега” Мая Санду, положи клетва, след като бе одобрено от парламента. Гласуването обаче бе бойкотирано от Демократическата партия (на Павел Филип, втора сила в парламента), която сезира конституционния съд. Той пък обяви действията на депутатите за незаконни, защото е бил изчерпан срокът до 7 юни за съставяне на правителство.

Тъй като след това решение Додон трябваше да разпусне парламента и да свика избори, а той отказа да го стори, Конституционният съд го отстрани.

В отговор Додон обвини съда, че не е независим, а Демократическата партия - че опитва да запази властта с цел “по-нататъшното є узурпиране”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят