Монголски писател влезе в Двора на кирилицата

Паметник на основоположника на съвременната монголска литература Дашдоржийн Нацагдорж беше открит тържествено в четвъртък в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Бюстът е изработен от световноизвестния скулптор Санчирболд Ганхуягийн и е дарение от посолството на Република Монголия у нас.

Лично посланикът на Монголия в България Нейно превъзходителство Лхагвасурен Саянаа преряза лентата на бюст-паметника. По традиция, по време на тържественото откриване, в основата на постамента беше положена и шепа земя от родното място на писателя.

Български и монголски изпълнения допълниха тържеството. Монголска делегация, заместник-кметът на Община Шумен Найден Косев, почетният консул на Монголия в Русе Камен Милков, председателят на Асоциация на българите по света Младен Станев, председателят на Общински съвет на Каспичан Ралица Тодорова и кметът на Плиска Тонка Начева уважиха събитието. 

Това е 49-ия паметник в известната Алея на писателите, творили на кирилица. Последно през 2020 г. президентът Румен Радев откри паметник на Захари Стоянов по случай 170-годишнината от рождението му. Предстои в Алеята да бъдат увековечени и Братя Миладинови, каза Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата.

Началото на Алеята беше поставено в Деня на народните будители през 2017 г. с бюста на Пейо Яворов, изваян от пловдивския скулптор Аршак Тжикян. Идеята е в нея да намерят достойно място поне 80 творци от цял свят, творили на кирилица проза и поезия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура