На 22 февруари 2019 да почерпят

Майк Пенс ще посети Колумбия в подкрепа на Хуан Гуайдо

Външният дълг на Гърция възлиза на 30 000 евро на глава от населението

Лондон предлага алтернатива за Брекзит Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Утре отварят офертите за изграждането на 19 км от пътя Мездра–Ботевград

Молдовски опозиционни лидери твърдят, че са били тровени Обвиняват властта, че иска смъртта им

Жълт код за силен вятър в цялата източна половина на страната утре

Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Монтана възстановява богинята си покровителка Диана

Община Монтана е готова да поръча изработката на нова отливка на статуята на богинята Диана – покровителка на града от древността, открадната в началото на прехода, заяви кметът на областния град Златко Живков.

Както съобщи преди няколко броя в. „Труд”, бронзовата статуя на богинята изчезна в началото на 90-те години на миналия век от хълма над града. Най-вероятно пластиката бе задигната от крадци и предадена за скрап.

В началото на лятото обаче жители на града край Огоста обявиха инициатива за възстановяване на скулптурата, а предложението бе внесено и в местния парламент.

dimitar_ganchev_montana1Пред „Труд” авторът на бронзовата Диана – скулпторът Димитър Ганчев, обяви, че копие на творбата има в село Ромча и ако управата в Монтана подкрепи идеята, може да бъде направена нова отливка.

„Стопанинът на копието вече е дал съгласие за отливка. Калъпите могат да бъдат направени за три-четири дни. След това ще започнат работа леярите!”, каза 89-годишният Ганчев, който пристигна в Монтана, за да обсъди възстановяването на статуята.

За изработка на новото копие са ангажирани едни от най-големите майстори в този занаят Симо Алексов и синът му, които работят с прочути български творци като Георги Чапкънов, Величко Минеков, Богомил Живков и Никола Личков.

Творби на скулптора Димитър Ганчев се издигат в столицата и Монтана. В три училища в града стоят изработени от него бюстове на Христо Ботев, Васил Левски и Никола Вапцаров. Негово дело са и барелефът на самобитния композитор Дико Илиев и паметникът на генерал Александър Арнолди, командващ на руските войски, освободили Кутловица (дн. Монтана).

Изработените от Ганчев бюстове на Христо Михайлов и Митко Палаузов и статуята на Диана обаче са изчезнали в началото на прехода. Управата на Монтана вече преговаря с дарители за финансиране на изработката на нова Диана, за която са необходими 22 хиляди лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.