Министър Димов пред НСОРБ: Отчисленията на общините за депониране на отпадъци ще се увеличат плавно

П. Е. Н.-центърът: Долу ДДС за книги и печат!

Ученик е поразен от волтова дъга в Казанлък Инцидентът се е случил по време на междучасие

Пoжaр избухнa в зaвoд за отпадъци край Барселона

Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Отчаяната съпруга Тери Хачър убийствено секси на 55

Ученици от Търговище гостуват в Румъния Ученическият обмен е между българския и румънския едноименни градове

Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

ЕИБ предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ за модернизация

Как да избереш подходящия за теб хладилник?

Вижте какво прогнозира астрологът Гал Сасон за Годината на металния плъх

Путин кани Тръмп на парада на 9 май US президентът обмисля предложението

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Джошуа започна да хвали Кобрата

Кьосев срещу Ганев. А кой е за волейбола?

Монтана възстановява богинята си покровителка Диана

Община Монтана е готова да поръча изработката на нова отливка на статуята на богинята Диана – покровителка на града от древността, открадната в началото на прехода, заяви кметът на областния град Златко Живков.

Както съобщи преди няколко броя в. „Труд”, бронзовата статуя на богинята изчезна в началото на 90-те години на миналия век от хълма над града. Най-вероятно пластиката бе задигната от крадци и предадена за скрап.

В началото на лятото обаче жители на града край Огоста обявиха инициатива за възстановяване на скулптурата, а предложението бе внесено и в местния парламент.

dimitar_ganchev_montana1Пред „Труд” авторът на бронзовата Диана – скулпторът Димитър Ганчев, обяви, че копие на творбата има в село Ромча и ако управата в Монтана подкрепи идеята, може да бъде направена нова отливка.

„Стопанинът на копието вече е дал съгласие за отливка. Калъпите могат да бъдат направени за три-четири дни. След това ще започнат работа леярите!”, каза 89-годишният Ганчев, който пристигна в Монтана, за да обсъди възстановяването на статуята.

За изработка на новото копие са ангажирани едни от най-големите майстори в този занаят Симо Алексов и синът му, които работят с прочути български творци като Георги Чапкънов, Величко Минеков, Богомил Живков и Никола Личков.

Творби на скулптора Димитър Ганчев се издигат в столицата и Монтана. В три училища в града стоят изработени от него бюстове на Христо Ботев, Васил Левски и Никола Вапцаров. Негово дело са и барелефът на самобитния композитор Дико Илиев и паметникът на генерал Александър Арнолди, командващ на руските войски, освободили Кутловица (дн. Монтана).

Изработените от Ганчев бюстове на Христо Михайлов и Митко Палаузов и статуята на Диана обаче са изчезнали в началото на прехода. Управата на Монтана вече преговаря с дарители за финансиране на изработката на нова Диана, за която са необходими 22 хиляди лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.